На виході з Азовського моря спостерігається зменшення тривалості затримки суден / POLITEXPERT.NET

Тривалість штучної затримки суден в Керченській протоці, що прямують до/з Маріуполя та Бердянська, у порівнянні з березнем зросла майже на 58,5%.

Такі дані наводять моніторингова група "Майдану закордонних справ", "Інститут Чорноморських стратегічних досліджень" та BlackSeaNews.

Читайте такожУкраїна та РФ дипломатичними каналами узгодили правила риболовства в Азовському морі

Відео дня

"Безпосередньо в морі затримань та зупинок суден немає з жовтня (2018 року - ред.)... На вході до Азовського моря, станом на 1 травня 2019, сильне зростання (тривалості затримки суден, що прямують до/з Маріуполя та Бердянська - ред.): в березні було в середньому 25,3 години, у квітні збільшилося в 1,58 рази та складає 40,1 години, тобто зростання на 58,5%", - повідомляє голова спостережної ради Майдану закордонних справ Андрій Клименко.

За його словами, на виході з Азовського моря спостерігається хоч і невелике, але зменшення тривалості затримки суден. Якщо в березні вона в середньому становила 33,7 годин, то в квітні - 24,4 години.

Водночас Клименко наголошує, що нинішній середній час затримки суден на 24,4 години, все одно перевищує доблокадні показники 2018 року в 4-5 разів.

Експерт також нагадав, що востаннє ФСБ РФ спробувала зупинити в морі два судна, які прямували до Бердянська, 21 жовтня 2018 року (SEA BIRD та BLUE MOON). Тоді цій спробі запобігли українські катери.

Як повідомляв УНІАН, вранці 25 листопада 2018 року Росія заблокувала прохід до Керченської протоки буксиру "Яни Капу" та катерам "Бердянськ" і "Нікополь", які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя. При виході з Керченської протоки російські кораблі відкрили прицільний вогонь по українських кораблях, які вже поверталися до Одеси, так і не отримавши інформації про можливість проходження через протоку. Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовців. Трьох із них були поранено. Українців звинуватили в незаконному перетині кордону РФ (ч. 3 ст. 322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років).