Україна планує переглянути Угоду про асоціацію з ЄС / фото УНІАН

Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе заявляє, що Україна запропонує Європейському Союзу переглянути Угоду про асоціацію від 2014 року у зв'язку зі зміною правового регулювання і розвитком ринку в ЄС, а також зміною структури української економіки.

Як передає кореспондент УНІАН, про це урядовець повідомила на прес-конференції в Києві.

Зокрема, її запитали, чи відбувалися контакти з командою новообраного президента Володимира Зеленського щодо можливої зміни Угоди про асоціацію Україна-ЄС.

Відео дня

Читайте такожЗеленський зустрівся з банкірами і висловив сподівання на зменшення ставок за кредитами

"Ні, ми не вели розмов з представниками команди Зеленського, тим більше ані про зміну Угоди, ані про якісь інші речі. Я сподіваюся, що дійсно, команда новообраного президента буде зацікавлена почути рекомендації, які напрацьовані урядом... щодо європейської інтеграції", - сказала Климпуш-Цинцадзе.

"У 2020 році ми дійсно маємо можливість після введення Угоди в дію - вперше за п'ять років ми маємо можливість говорити про її перегляд", - наголосила віце-прем'єр.

У зв'язку з цим вона зауважила, що необхідно буде працювати з колегами з різних міністерств для того, щоб запропонувати Євросоюзу бачення України щодо такого перегляду через те, що в Україні змінилася структура економіки, а в ЄС суттєво змінилося правове регулювання в різних галузях.

"Окремо ми зараз ведемо розмову по цифровому ринку, і там суттєво змінилося правове регулювання в Європейському Союзі. В цифровій галузі, коли Україна підписувала Угоду і вела перемовини про Угоду, там було три регламенти в ЄС і ніяких директив, які би врегулювали цей ринок. І тому для нас це зараз принципово - погодити нашу спільну роботу над цим", - підкреслила Климпуш-Цинцадзе.

Читайте такожЗеленський провів двогодинну зустріч з Луценком

"Тому дійсно, будемо пропонувати перегляд, але на основі нашого національного інтересу, на основі також того як розвивається і ринок, і право Європейського Союзу", - додала вона.

Довідка УНІАН. У 2014 році Європейський Союз та Україна підписали Угоду про асоціацію, що стало початком нового періоду у розвитку відносин між ЄС та Україною.

Угода є основним інструментом для тіснішого зближення України та Євросоюзу: вона сприяє поглибленню політичних відносин, сильнішим економічним зв’язкам та взаємній повазі до спільних цінностей. Економічна частина угоди про поглиблену і всеосяжну зону вільної торгівлі надає Україні можливість для розширення торговельних відносин та економічного розвитку, оскільки відкриває нові ринки, сприяє адаптації законодавства, стандартів і регламентів у різних секторах. Останнє допоможе інтегрувати стандарти ЄС до ключових секторів української економіки.