Постановами пропонуються різні дати для інавгурації новообраного президента / facebook.com/ze2019official

Верховна Рада має визначитися з датою інавгурації новообраного президента України шляхом голосування за постанови з цього питання.

Як передає кореспондент УНІАН, про це сказав перший заступник голови комітету з питань регламенту та організації роботи Верховної Ради Павло Пинзеник у коментарі журналістам після засідання комітету, де розглядалося сім проектів постанов щодо визначення дати інавгурації.

Він зазначив, що всі сім проектів постанов “оформлені відповідно до вимог регламенту, і жоден із проектів постанов не містить таких недоліків, які б унеможливлювали її розгляд Верховною Радою України”.

Відео дня

Читайте також"ВРУ – їхній життєвий девіз": Зеленський жорстко розкритикував Раду

Пинзеник запевняє, що всі постанови отримали висновок профільного комітету і будуть направлені на розгляд парламенту.

За його словами, “це дає можливість ВР визначитися шляхом голосування щодо кожної постанови”.

Відповідаючи на запитання з приводу того, якщо завтра парламент не підтримає жоден із проектів постанов, Пинзеник сказав, що в такому разі події можуть розвиватися двома шляхами - голова ВР зобов’язаний провести консультації з новообраним президентом щодо дати урочистого засідання і запропонувати якесь рішення парламенту.

Він також нагадав, що у спікера є право в разі, якщо не визначився парламент за погодженням з новообраним президентом, самому призначити дату інавгурації.

“Не може бути ситуації, коли урочисте засідання не відбувається”, - підкреслив Пинзеник.

Він зазначив, що якщо голова ВР сам призначатиме дату за результатами консультацій з новообраним президентом, то в такому випадку вже не потрібно буде голосування парламенту.

Читайте такожПарубій розповів, коли розглядатимуть дату інавгурації Зеленського

На запитання журналістів, як розвиватимуться події в разі, коли новообраний президент не погодиться з датою, яку визначить парламент, Пинзеник відповів: “Це дуже теоретична конструкція і краще запитати це в новообраного президента”.

Пинзеник наголосив, що частковість голосування за проекти постанов відбуватимуться відповідно до дати реєстрації, тобто першим голосування буде за проект постанови за №10270, внесеного народним депутатом Сергієм Міщенком, де передбачається проведення інавгурації 19 травня.

Під час засідання комітету Пинзеник повідомив народним депутатам, що сьогодні надійшов ще один лист від новообраного президента України Володимира Зеленського про його бажання провести урочисте засідання 19 травня.

Під час виступу на засіданні депутат Міщенко сказав, що всі постанови, які містять іншу дату, ніж 19 травня, є юридично неспроможними, оскільки законодавством передбачено, що дата має бути узгоджена з новообраним президентом, а він чітко заявив про 19 травня.

“Все інше від лукавого”, - вважає депутат.

Народний депутат Михайло Папієв (фракція “Опозиційний блок”) зазначив, що неможливо ухвалювати рішення про дату інавгурації без узгодження з новообраним президентом. За його словами, голова ВР Парубій “має схилити голову” і приїхати до новообраного президента і узгодити дату.

Ряд членів комітету нагадали Папієву, що в Україні парламентсько-президентська республіка, і що голова ВР не має ні перед ким “схиляти голову”.

Під час засідання комітету народний депутат Сергій Каплін заявив, що інавгурацію треба провести 19 травня, щоб новообраний президент зміг уже на наступний день підписати указ про розпуск парламенту.

В той же час Каплін вважає, що 19 травня має бути урочисте прийняття присяги, а в інший день, тобто в другий етап на стадіоні “Олімпійський” або в палаці “Україна” має бути проведено другий етап інавгурації.

“Зеленський заслуговує, щоб було дві інавгурації”, - підкреслив він.

Реагуючи на цей виступ Капліна, народний депутат Андрій Тетерук (фракція “Народний фронт”) зауважив, що “всі балачки про розпуск парламенту є нікчемними, оскільки це суперечить Конституції”.

Він вважає, що, незважаючи на емоції тих людей, які або “вислужуються, або дехто перезувається на ходу”, інавгурація має проводитися 28 травня.

Як відомо, на сьогодні в парламенті зареєстровано сім проектів постанов щодо дати інавгурації. Три із них пропонують дату 19 травня, а також - 17 травня, 20 травня, 26 травня і 28 травня.