Голова ВККС Сергій Козьяков та його заступник Станіслав Щотка / фото УНІАН

У Вищій кваліфікаційній комісії суддів прокоментували ухвали Окружного адміністративного суду міста Києва щодо закінчення строку повноважень голови ВККС Сергія Козьякова та його заступника Станіслава Щотки.

Відповідну заяву оприлюднено на сайті ВККС.

"Як стало відомо сьогодні, 15 травня 2019 року, з’явились ухвали Окружного адміністративного суду міста Києва, якими суд визнав начебто відсутність у Сергія Козьякова та Станіслава Щотки повноважень членів ВККС України. Підставою для прийняття Окружним адміністративним судом міста Києва таких рішень було, в тому числі, встановлення судом обставин начебто закінчення визначеного законом строку повноважень Сергія Козьякова та Станіслава Щотки як членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України. Наявні у Комісії документи свідчать про інше", - йдеться в заяві.

Відео дня

На підтвердження ВККС оприлюднила рішення Окружного адміністративного суду міста Києва від 25 березня 2019 року №640/2620/19, Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду від 25 квітня 2019 року №9901/66/19, науково-правовий висновок Національної академії правових наук України, висновок Національного університету "Києво-Могилянська академія" та пояснення суб’єктів обрання/призначення членів ВККС, а саме, Державної судової адміністрації України та Ради адвокатів України.

Читайте такожОдразу 34 судді Окружного адмінсуду Києва не прийшли на іспит, бо нібито захворіли

Зокрема, пише Українська правда, у рішенні Окружного адмінсуду Києва №640/2620/19 суд прийшов до висновку, що "до спірних правовідносин підлягають застосуванню норми пункт 26 розділу XII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону №1402-VIII, яким визначено, що члени ВККС обрані на посади до набрання чинності цим Законом, продовжують виконувати свої повноваження до закінчення строку, на який їх обрано, тобто в даному випадку – до 5 грудня 2020 року".

У рішенні Касаційного адмінсуду у складі Верховного Суду зазначається, що Статтею 8 Основного Закону встановлено, що Конституція України має найвищу юридичну дію. Закони та інші нормативно-правові акти приймаються на її основі і повинні їй відповідати.

"Статтею 58 КУ встановлено, що закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом’якшують або скасовують відповідальність особи", - йдеться у документі.

Зазначається, що члени ВККС, щодо яких у позивача виникли сумніви, були призначені у період дії закону, відповідно до приписів якого строк повноважень члена ВККС складає шість років.

Пізніше було ухвалено інший закон, який скоротив повноваження члена ВККС до чотирьох років і "такому законодавчому положенню надано ретроспективної дії, що суперечило закріпленому статтею 58 КУ принципові(Закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи - УП)".

У рішенні наголошується, що "до спливу строку повноважень зазначених позивачем членів ВККС був прийнятий Закон №1402-VIII (набрав чинності 30 вересня 2016 року), пунктом 26 Прикінцевих та перехідних положень якого передбачено, що обрані до набрання чинності цим законом члени ВККС продовжують здійснювати свої повноваження до закінчення терміну, на який їх було обрано".

У ВККС зауважують, що цей правовий принцип "було неодноразово розтлумачено Міністерством юстиції і Конституційним Судом".

Читайте такожПорошенко призначив двох членів Вищої ради правосуддя

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 15 травня Окружний адміністративний суд Києва визнав відсутність повноважень у голови Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Сергія Козьякова та його заступника Станіслава Щотки.

У прес-службі суду повідомили, що розглянувши заяви про забезпечення позову, які надійшли від Сергія Остапця та Олександра Кротюка, суд прийняв рішення їх задовольнити.

Таким чином, суд заборонив Козьякову виконувати повноваження члена ВККС, обов’язки голови ВККС або іншого її члена, який виконує обов'язки голови комісії, а також негайно прийняти розпорядчий акт (наказ або розпорядження) щодо включення Сергія Остапця до складу ВККС, як її члена, призначеного на підставі наказу голови Державної судової адміністрації, у зв'язку із припиненням повноважень члена комісії суддів Щотки.

"Підставою для прийняття судом таких рішень було, в тому числі, встановлення судом обставин закінчення визначеного законом строку повноважень Сергія Козьякова та Станіслава Щотки як членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України", - повідомила прес-служба.