Рада Європи / REUTERS

Україна буде наполягати на тому, щоб додатковий механізм санкцій, який повинні розробити національні делегації, доповнював, а не замінював чинний, який зараз зупиняє делегацію РФ від участі у роботі ПАРЄ.

Про це під час виступу на засіданні КМРЄ в Гельсінкі заявив заступник міністра закордонних справ України Сергій Кислиця, повідомляє "Європейська правда".

Нагадаємо, в п'ятницю, 17 травня, міністри закордонних справ більш ніж 30 держав з 47 країн - членів Ради Європи виступили за рівну участь всіх країн-членів у статутних органах Організації, що може привести до зняття санкцій з Російської Федерації, делегація якої позбавлена права голосу в ПАРЄ, а її представники - виключені з усіх керівних органів Асамблеї.

Відео дня

Згідно з рішенням, у Раді Європи повинні розробити чітко визначену додаткову процедуру покарання держав-порушників, яка може бути ініційована Парламентською асамблеєю, Комітетом міністрів або генеральним секретарем. Водночас в КМРЄ не стали брати на себе повноваження інших органів, зокрема, Парламентської асамблеї, хоча Росія категорично наполягала на цьому.

Читайте такожГлави МЗС Ради Європи схвалили рішення на шляху до зняття санкцій з Росії в ПАРЄ

Очікується, що додатковий механізм санкцій може сприяти поверненню російської делегації в ПАРЄ.

"Зараз делегаціям слід розробити додатковий механізм" без шкоди для інших наявних процедур, включаючи діяльність Парламентської асамблеї та конвенційних контролюючих органів", як це визначено в Декларації 1994 по виконанню зобов'язань", - заявив Кислиця.

Як повідомляв УНІАН, на квітневій сесії 2014 року ПАРЄ позбавила російську делегацію права голосу і виключила її представників з усіх керівних органів Асамблеї через анексію Криму. З червня 2017 року Російська Федерація не сплачує внески в Раду Європи.

Водночас, глави МЗС понад 30 країн заявили, що будуть вітати той факт, якщо делегації всіх країн-членів будуть мати можливість брати участь у наступній червневій сесії ПАРЄ, враховуючи важливість виборів генерального секретаря та суддів Європейського суду з прав людини.