Експерт спрогнозував поведінку Зеленського щодо ВР / фото УНІАН

Новообраний президент України Володимир Зеленський ухвалить рішення щодо можливого розпуску Верховної Ради на наступному тижні після результатів голосування депутатів за його перші законодавчі та кадрові ініціативи.

Таку думку в коментарі УНІАН висловив голова правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко.

«Команда новообраного президента зі своїм ставленням до нинішньої Верховної Ради, до її розпуску, буде визначатися не зараз, не сьогодні, а наступного тижня після того, як вони побачать, як ВР буде реагувати на перші законопроекти та кадрові ініціативи новообраного президента», - заявив він.

Відео дня

Читайте такожЗеленський може розпустити Верховну Раду попри вихід «Народного фронту» з коаліції – експерт

За словами політолога, у 2007 році, коли тодішній президент Віктор Ющенко розпускав Верховну Раду, тоді «взагалі не було ніякого формального приводу для розпуску, але він припинив повноваження парламенту». Після цього, як відзначив Фесенко, політична та правова криза тривала три місяці, але врешті-решт було знайдено компромісне рішення.

Політолог наголосив, що якщо зараз Зеленський вирішить піти на дочасний розпуск ВР, безумовно будуть лунати звинувачення на його адресу. «Навіть якщо б не було рішення «Народного фронту» (про вихід з коаліції – УНІАН) та заяви голови ВР Андрія Парубія, на указ про розпуск все одно б виливались такі звинувачення, неминуче», сказав він.

Фесенко переконаний, що розпуск Верховної Ради є питанням політичної волі, а юридично ситуацію можна завжди тлумачити по-різному.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 17 травня, лідер фракції «Народний фронт» Максим Бурбак заявив про вихід їхньої фракції з коаліції.

За його словами, «Народний фронт» «закликає фракції державницької ідеології негайно розпочати консультації щодо підготовки нової коаліційної угоди з новим планом дій».

Голова Верховної Ради Андрій Парубій оголосив про припинення діяльності коаліції в парламенті поточного скликання.

Згідно з українським законодавством, після оголошення про відсутність коаліції фракції можуть протягом 30 днів домовитися про створення нової. У разі, якщо коаліцію не створено, президент має право оголосити про розпуск парламенту і призначити дострокові вибори. Однак за півроку до чергових парламентських виборів, які заплановані на 27 жовтня, законодавством встановлено мораторій на дочасний розпуск Верховної Ради.