Мінгареллі відзначив європейськість Україні в контексті рішучості її громадянського суспільства / УНІАН

Голова Представництва Євросоюзу в Україні Хюг Мінгареллі вважає, що демократичний перехідний період між виборами й інавгурацією новообраного президента Володимира Зеленського свідчить про європейськість України.

Читайте такожПорошенко закликав Зеленського створити умови, щоб Україна до 2023 року відповідала критеріям ЄС

Як передає кореспондент УНІАН, про це посол сказав на Михайлівській площі у столиці під час церемонії відкриття Дня Європи в Україні.

Відео дня

"Україна - це Європа у своїй різноманітності, і я наполягаю на цьому, оскільки тут ми маємо докласти зусиль, щоб поважати різноманіття. Україна - це Європа у своїй розмаїтості культур і народів", - заявив Мінгареллі.

Також він відзначив європейськість Україні в контексті рішучості її громадянського суспільства і творчості громадян.

"І дійсно, Україна також є Європою в плані надзвичайно демократичного перехідного періоду, який ми спостерігаємо сьогодні у вашій країні. Повна повага цьому", - заявив Мінгареллі.

При цьому він наголосив, що Україна продовжує сплачувати велику ціну за відстоювання своєї незалежності і суверенітету.

"Україна продовжує стикатися з невідступною воєнною агресією, і український народ сплачує дуже високу ціну за це. 4 млн українців щодня страждають від цієї агресії", - заявив Мінгареллі.

Посол ЄС нагадав про 1,5 млн переміщених осіб в Україні внаслідок російської агресії і про понад мільйон українських мігрантів за кордоном.

Також, за словами посла, тисячі українських громадян позбавлені доступу до електроенергії, води, продовольства, не можуть задовольнити інші базові потреби.

"Усе це, зрозуміло, сьогодні є абсолютно неприйнятним на нашому континенті, і ви можете бути впевненими, що ЄС стоятиме пліч-о-пліч з Україною, аби подбати, щоб ця воєнна агресія була припинена. Ви можете покладатися на Євросоюз", - наголосив Мінгареллі.