Ілюстрація / REUTERS

Голова Представництва Організації Північноатлантичного договору (НАТО) в Україні, директор Офісу зв'язку НАТО в Україні Александер Вінніков заявив, що в Альянсі закликають Україну прискорити втілення реформ у зв'язку зі зміною президента.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Вінніков сказав на VI зустрічі парламентсько-громадської платформи.

"Підтримка реформи сектору безпеки і оборони України є однією з головних цілей Комплексного пакету з надання політичної і практичної допомоги НАТО для України, який був схвалений нашими головами держав і урядів у 2016 році", - заявив Вінніков.

Відео дня

Він нагадав, що Україні надається технічна допомога через трастові (цільові) фонди і програми зі зміцнення потенціалу, і також завдяки дорадчій підтримці.

При цьому він зауважив, що наразі головна увага України має зосереджуватися на повному втіленні закону про національну безпеку, в тому числі на вчасному ухваленні та впровадженні пов'язаних з цим законом законодавчих актів.

При цьому Вінніков зазначив, що у 2018 році український уряд здійснив важливі кроки для підвищення ефективності Річних національних програм співробітництва України з Альянсом в рамках Комісії Україна-НАТО, які є ключовим інструментом для просування реформ в Україні і наближення до Альянсу.

Читайте такожУ НАТО пообіцяли розширити військову підтримку України

"Цей рік зрозуміло буде вирішальним роком, включаючи сектор безпеки і оборони України", - наголосив Вінніков.

"Після відкриття нової сторінки у її політичній історії цього тижня, важливо для України не втратити динаміку реформ, а, навпаки, прискорити темпи виконання реформ", - заявив Вінніков.

За його словами, члени НАТО дуже уважно відслідковують прогрес України. "Досягнення 2018 року, в тому числі закон про національну безпеку, треба втілити у відчутні реформи або трансформації", - додав він.

У цьому зв'язку Вінніков нагадав, що впровадження закону про нацбезпеку вимагає прийняття додаткового пакету законів, і зокрема йдеться про 5 основних напрямків законодавчої роботи.

"По-перше, ви потребуєте закон щодо парламентського комітету зі здійснення нагляду (за діяльністю розвідувальних служб і служб безпеки - УНІАН). По-друге, закон про Службу безпеки України. По-третє, закон про розвідку. По-четверте, закон щодо управління державними таємницями, і по-п'яте, реформування галузі оборонної промисловості та процесу системи державних закупівель", - заявив Вінніков.

При цьому він заявив, що НАТО здійснює консультування України з усіх цих напрямків. "І ми готові до подальшого посилення нашої залученості", - додав він.