Міністерство закордонних справ України задоволене наказом Міжнародного трибуналу ООН з морського права, згідно з яким РФ має негайно звільнити військовополонених моряків і судна, захоплених 25 листопада 2018 року.

Читайте такожУ МЗС розраховують на швидке звільнення військовополонених українських моряків

Відео дня

Про це йдеться у переданій УНІАН заяві МЗС. «Міністерство закордонних справ задоволене тим, що Трибунал ухвалив наказ про тимчасові заходи, яких вимагала Україна. Сьогоднішній наказ містить серйозний сигнал для Росії, що вона не може порушувати міжнародне право безкарно. Затримання трьох військово-морських кораблів та 24 моряків на борту є грубим порушенням імунітету, яким користуються військові кораблі згідно з Конвенцією ООН з морського права та звичаєвим міжнародним правом», - йдеться у заяві.

В МЗС зазначили, що захоплення Росією військових кораблів та військовослужбовців порушує Конвенцію ООН та звичаєве міжнародне праве, які гарантують повній імунітет військово-морських кораблів і їхнього персоналу, у тому числі від захоплення, затримання та всіх форм національних правових процедур.

Запит про тимчасові заходи, щодо якого виніс рішення Міжнародний трибунал з морського права, має на меті отримати захист від подальшої непоправної шкоди правам України під час розгляду справи по суті.

Як повідомляв УНІАН, вранці 25 листопада 2018 року Росія заблокувала проходження в Керченську протоку буксиру «Яни Капу» і катерам «Бердянськ» і «Нікополь», які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя.

Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовців. Троє з них були поранені. Українців звинуватили в незаконному перетинанні кордону РФ (ч. 3 ст. 322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років).

16 квітня Україна звернулася до Міжнародного трибуналу ООН з морського права з метою звільнення полонених і суден.

Сьогодні, 25 травня, суд ООН оприлюднив рішення про застосування тимчасових заходів у справі за позовом України до РФ. Суд зобов'язав Росію звільнити 24 українських моряків і судна. Водночас суд не задовольнив прохання України зобов'язати РФ припинити кримінальне переслідування полонених.

Згідно з рішенням суду, РФ до 25 червня має поінформувати трибунал про виконання наказу щодо звільнення українських моряків і суден.