За висновками Дисциплінарної комісії, доказів отримання вигоди представниками НАБУ не знайдено / фото gdb.rferl.org

В рамках розслідування щодо можливих неправомірних дій трьох співробітників Національного антикорупційного бюро України, які фігурують в матеріалах ЗМІ про розкрадання в оборонній сфері, не знайдено доказів про отримання ними вигоди.

Про це на прес-конференції в УНІАН сказала голова Ради громадського контролю при НАБУ, голова правління громадської організації “Антикорупційний штаб” Галина Янченко.

Зокрема, її попросили розповісти про ситуацію щодо державного концерну "Укроборонпром" у зв'язку з журналістськими розслідуваннями.

Відео дня

"Ми дуже уважно розглядали цю справу. Ми провели цілий ряд позачергових засідань Ради громадського контролю для того, щоби розібратися в ситуації і задати питання, які у нас залишилися після випуску цього журналістського розслідування. Також два місяці досить скрупульозно працювала Дисциплінарна комісія НАБУ", - повідомила Янченко.

За висновками Дисциплінарної комісії, доказів отримання певної незаконної вигоди представниками НАБУ не знайдено. Водночас, дисциплінарна комісія знайшла ряд порушень суто в організації роботи, які відбувалися на початкових етапах роботи НАБУ.

"Нагадаємо, що події, які розглядалися Дисциплінарною комісією, відбувалися у 2016-2017 роках. У зв'язку з цим Дисциплінарна комісія рекомендувала притягнути, якщо я не помиляюся, трьох представників НАБУ до того чи іншого виду дисциплінарної відповідальності", - сказала Янченко.

Читайте такожРозкрадання в "оборонці": у НАБУ завершили розслідування щодо співробітників, які фігурують в матеріалах ЗМІ

Як повідомляв УНІАН, 25 лютого проект "Наші гроші з Денисом Бігусом" оприлюднив розслідування, в якому йшлося, що син на той час першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського Ігор нібито причетний до схем масштабного розкрадання бюджетних коштів в оборонному комплексі.

У розслідуванні стверджується, що Гладковський-молодший та його партнери вступили у змову з оборонними чиновниками. Вони скуповували запчастини до військової техніки та озброєння у російських контрабандистів, а також на складах української армії. Ціни на запчастини, які часто не відповідали будь-яким стандартам якості, були завищеними у рази. Цей "товар" за змовою з керівництвом "Укроборонпрому" продавали на оборонні заводи. У такий спосіб група нібито отримала від "Укроборонпрому" щонайменше 250 млн грн. Олега Гладковського журналісти називають другом екс-президента Петра Порошенка і "смотрящим за оборонкою".

26 лютого президент відсторонив Гладковського від виконання обов'язків першого заступника секретаря РНБО на час проведення розслідування, а 4 березня підписав указ про звільнення з посади.

САП відкрила кримінальне провадження для перевірки оприлюднених журналістами фактів про мільйонні оборудки в оборонній сфері.

4 березня журналісти оприлюднили нову частину розслідування щодо закупівель комплектувальних за завищеними цінами для підприємств "Укроборонпрому", згідно з яким чинний керівник держконцерну Павло Букін та колишній перший заступник секретаря РНБО Гладковський нібито отримували "відкати" за постачання висотомірів для ремонту в Україні Ан-26 з Казахстану.

11 березня журналісти оприлюднили ще одну частину розслідування, згідно з яким НАБУ у грудні 2016 року вважало підозрілими контракти компанії "Оптимумспецдеталь" з Харківським бронетанковим заводом і внесло її до переліку фірм з ознаками фіктивності, але пізніше викреслило з цього списку. За даними журналістів, за таке рішення НАБУ нібито брало хабарі.

12 березня Державне бюро розслідувань відкрило кримінальне провадження за фактами можливих зловживань правоохоронців у справах про оборудки в оборонній сфері (ч. 3. ст. 368 Кримінального кодексу). Зокрема, йдеться про можливе отримання хабарів посадовцями Генпрокуратури, СБУ, фіскальної служби та НАБУ.

Також в НАБУ було розпочате відповідне службове розслідування за участю Управління внутрішнього контролю. На час його проведення директор НАБУ Артем Ситник відсторонив від виконання посадових обов’язків трьох співробітників бюро, згаданих у листуванні, оприлюдненому журналістами, а саме: керівника Головного підрозділу детективів та двох детективів цього ж підрозділу.