Представник України заявив, що Росія масово карає кримськотатарську та українську громади / expres.ua

Представник України на слуханнях в Міжнародному суді ООН заявив, що дії Російської Федерації після окупації Криму порушують принаймні 5 основних положень Конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

Про це у Facebook повідомила заступник міністра закордонних справ з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль.

Зокрема, стерлінгський професор з міжнародного права Єльського університету Гарольд Гонджу Коу, який представляє позицію України на засіданні Міжнародного суду ООН в Гаазі, заявив, що масові порушення права, які чинить Росія, повністю підпадають під визначення расової дискримінації, викладене в статті 1(1) Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації (CERD).

Відео дня

"Дії Росії порушують принаймні 5 основних положень Конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації – статті 2, 4, 5, 6 і 7. Росія масово карає кримськотатарську та українську громади. Росія прагне відволікти Суд, неправильно характеризуючи спір як такий, що стосується не дискримінації, а правового статусу Криму. Це спір про систематичну дискримінацію народів, а не про статус території відповідно до міжнародного права", - йдеться в повідомленні.

Також сказано, що у справі "Грузія проти РФ" представники Грузії довели існування спору за Конвенцією, оскільки її претензії також стосувалися етнічних чисток Росії.

Читайте такожСуд в Гаазі сьогодні почне слухання щодо позову України проти Росії

"Міжнародний суд ООН може і повинен здійснювати юрисдикцію щодо спору між сторонами з приводу тлумачення або застосування Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації. І головне - незаконна окупація Криму Росією не може служити їй виправданням для порушень Конвенції чи допомогти їй уникнути юрисдикції Суду за Конвенцією", - сказано у повідомленні.

Як повідомляв УНІАН, 16 січня 2017 року Україна подала позов до Міжнародного суду ООН з метою притягнення Росії до відповідальності за підтримку тероризму на Донбасі та дискримінацію етнічних українців і кримських татар в окупованому Криму.

19 квітня 2017 року Міжнародний суд ООН у Гаазі оголосив рішення, яким частково задовольнив запит України про застосування тимчасових запобіжних заходів стосовно Росії. Заходи стосуються Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації (CERD).

Суд вказав, що Росія повинна утриматися від обмеження можливості кримським татарам у збереженні їхніх інституцій, включаючи Меджліс. За це рішення проголосували 13 суддів, проти – троє. Одноголосно було прийнято рішення, згідно з яким Росія повинна гарантувати доступність освіти українською мовою.

Щодо звинувачень РФ у порушенні норм Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму суд вирішив, що Україна не надала достатньо доказів, які були б суттєвою базою для застосування тимчасових запобіжних заходів.

Суд у Гаазі до 7 червня 2019 року розглядатиме заперечення Росії щодо позову України.

Міжнародний суд ООН до кінця цього року має ухвалити рішення щодо своєї юрисдикції розглядати позов України до РФ через порушення двох конвенцій.