В АП прокоментували відмову Ради розглядати законопроект Зеленського про незаконне збагачення / Ілюстрація REUTERS

Законопроект президента про кримінальну відповідальність за незаконне збагачення та цивільну конфіскацію буде знову внесений на розгляд до Верховної Ради.

Читайте такожЗаконопроект президента про кримінальну відповідальність за незаконне збагачення зареєстровано у Раді

Як передає кореспондент УНІАН, про це на брифінгу повідомив заступник глави Адміністрації президента Руслан Рябошапка.

Відео дня

"Парламент відкинув законопроект президента, який передбачав можливість покарати тих, хто незаконно наживався, здобував незаконні активи. Ця законодавча ініціатива була єдиною в парламенті, яка давала можливість покарати тих, хто незаконно заробляв протягом останніх декількох років. Але сьогодні парламент навіть не проголосував за включення цього проекту до порядку денного", - зазначив він.

Рябошапка наголосив, що законопроект напрацьовувався протягом тривалого періоду часу із найкращими українськими та іноземними експертами. "Ця редакція була схвалена фахівцями Міжнародного валютного фонду та Світового банку. Це означає, що те, що зробив сьогодні парламент, є політично безвідповідальним. Це свого роду помста не лише президенту Володимиру Зеленському, але, в першу чергу, українцям, які вимагають справедливого покарання для корупціонерів, а також зневажливий крок щодо тих міжнародних інституцій, які допомагають Україні в боротьбі проти корупції", - наголосив він.

За словами Рябошапки, єдиним мотивом для такого рішення народних депутатів є лише їхнє бажання убезпечити себе від можливої в майбутньому цивільної конфіскації.

"Законодавча ініціатива щодо цивільної конфіскації буде знову внесена до парламенту. Я не бачу необхідності говорити про те, що цей парламент розгляне цю законодавчу ініціативу, скоріш за все, її розгляне вже парламент наступного скликання", - підкреслив заступник глави АП.

Він зауважив, що такі дії депутатів вчергове підкреслюють те, що президент прийняв правильне рішення щодо розпуску Верховної Ради.

Як повідомляв УНІАН, 26 лютого Конституційний суд ухвалив рішення, яким визнав неконституційною статтю 368-2 Кримінального кодексу України (незаконне збагачення). У рішенні зазначається, що стаття 368-2 ККУ втрачає чинність з дня ухвалення судом цього рішення.

У САП повідомили, що через це рішення КС станом на 28 березня було закрито 65 кримінальних проваджень проти посадовців, підозрюваних у незаконному збагаченні. Орієнтовна сума у цих справах сягає 1 млрд 334 млн 446 тис. грн, 1 млн 137 тис. дол. США та 531 тис. євро. Серед колишніх фігурантів - народні депутати, судді, прокурори, представники центральної та місцевої влади. Серед предметів незаконного збагачення - елітні авто, нерухомість в Україні та за кордоном, гроші.

1 березня в Нацагентстві із запобігання корупції заявили, що рішення Конституційного суду про неконституційність статті 368-2 Кримінального кодексу позбавляє можливості встановити ознаки незаконного збагачення в деклараціях посадовців за 2015-2018 роки.

Міжнародна організація з питань боротьби з корупцією Transparency International заявила, що через рішення Конституційного суду щодо незаконного збагачення Україна може втратити безвізовий режим з Євросоюзом.

Сьогодні, 6 червня, ВР включила до порядку денного сесії проект закону про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо відповідальності за незаконне збагачення (№10110-д).

Водночас депутати не включили до порядку денного два проекти закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо конфіскації незаконних активів осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, і покарання за набуття таких активів (№№10358 та 10358-1).