Стефанчук: єдиною державною мовою в Україні є і буде українська / фото УНІАН

Представник президента у Верховній Раді Руслан Стефанчук заявив, що єдиною державною мовою в країні буде українська, але в закон про мову можуть бути внесені правки.

Про це Стефанчук сказав в інтерв'ю виданню РБК-Україна.

"Якщо імплементація цього закону буде вимагати якихось правок, вони будуть внесені. Але концептуальна для нас річ - єдиною державною мовою в Україні є і буде українська", - зазначив представник президента.

Відео дня

Стефанчук також зазначив, що моніторинг ефективності виконання тих чи інших законів має стати предметом спільної діяльності держави і громадянського суспільства.

"Тільки громадянське суспільство має говорити: ця норма працює, а ця норма не працює. Не працює тому, тому і тому, ось наші пропозиції, як це виправити. Буде і петиційний механізм", - сказав Стефанчук.

Читайте такожРада безпеки ООН відмовилася обговорювати український закон про мову на вимогу Росії

Також він додав, що "відкату назад" у питанні декомунізації не буде. "Що стосується конкретно законів про декомунізацію: вони працюють, і слава богу, але я предметно не вивчав їх імплементацію. Я впевнений, що нам треба трохи змінити точку зору. Все, що зроблено - чудово. Якщо треба буде зробити щось більше, то я впевнений, що Володимир Зеленський як патріот України докладе до цього всіх зусиль", - заявив Стефанчук.

Як повідомляв УНІАН, Верховна Рада прийняла закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної" 25 квітня. Документ підтримали 278 народних депутатів. 15 травня президент України Петро Порошенко підписав документ.

Законом передбачено, що кожен громадянин України зобов'язаний володіти державною мовою як мовою свого громадянства. При цьому держава організовує курси української мови для дорослих і забезпечує можливість вільно опанувати державну мову громадянам України, які не мали такої можливості.

Згідно із законом, в Україні буде створена Національна комісія зі стандартів державної мови.

Законом визначені особи, які зобов’язані володіти державною мовою та застосовувати її під час виконання службових обов’язків. Серед них, зокрема, керівництво держави, депутати, судді, прокурори, службовці Нацбанку, особи офіцерського складу, які проходять військову службу за контрактом, педагоги, медики державних і комунальних закладів охорони здоров’я.

Дія закону не поширюється на сферу приватного спілкування та здійснення релігійних обрядів.