Тереза Мей і Володимир Путін / фото REUTERS

Прем'єр-міністр Великої Британії Тереза Мей закликала президента Російської Федерації Володимира Путіна деескалувати конфлікт на Донбасі і звільнити 24 захоплених українських моряків.

Як йдеться в повідомленні на сайті британського уряду, Мей і Путін зустрілися на полях саміту "Великої двадцятки" в Осаці (Японія).

Читайте такожГройсман розкритикував Клімкіна через ситуацію із Зеленським і нотою-відповіддю Росії

Відео дня

Прем'єр Британії заявила російському президенту, що не може бути нормалізації двосторонніх відносин, поки Росія не припинить безвідповідальну діяльність, що дестабілізує, яка є загрозою Сполученому Королівству та його союзникам, і, зокрема, "ворожі втручання в наші країни, дезінформацію, яка підриває статус Росії в світі".

"Вона також повідомила, що дії Росії в Україні викликають глибоку стурбованість, і що для досягнення будь-якого прогресу необхідно здійснити деескалацію конфлікту і звільнити 24 українських військовослужбовців, судна яких були насильно захоплені в Чорному морі", - йдеться в повідомленні.

Як повідомляв УНІАН, 25 листопада 2018 року Росія заблокувала проходження в Керченську протоку буксиру "Яни Капу" і катерам "Бердянськ" і "Нікополь", які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя. Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовців, троє з них були поранені. Українців звинуватили в незаконному перетині кордону РФ (ч. 3 ст. 322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років).

25 травня Міжнародний трибунал ООН з морського права оприлюднив рішення за зверненням України про застосування тимчасових заходів у справі за позовом України до РФ, яким суд зобов'язав Росію звільнити моряків і судна. Водночас суд не задовольнив прохання України зобов'язати РФ припинити кримінальне переслідування полонених. Згідно з рішенням суду, Росія до 25 червня має поінформувати суд про виконання наказу про звільнення українських моряків і суден.

25 червня прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що Москва проігнорує вимогу Трибуналу ООН з морського права до 25 червня поінформувати суд про виконання наказу про звільнення українських військовополонених моряків і кораблів.