Володимир Путін, Сергій Лавров і Дмитро Пєсков / REUTERS

У Кремлі заявили, що Міністерство закордонних справ Росії не пропонувало звільнити українських військовополонених моряків, слідство триває і вони мають постати перед судом.

Як передає власний кореспондент УНІАН у РФ, про це журналістам сказав прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков.

"Що стосується нотного листування, то потрібно цікавитися в МЗС РФ. Там же не йдеться про звільнення, слідчі дії тривають, йдеться про необхідність їх постати перед судом. Але, наскільки нам відомо, є особлива позиція МЗС України, і нам не відомо, чи зазнала вона якихось змін", - сказав Пєсков, відповідаючи на запитання про реакцію Кремля на заклик президента України Володимира Зеленського звільнити моряків і про те, чи залишиться в силі пропозиція МЗС РФ відпустити їх з-під варти на цьому етапі до завершення слідства.

Відео дня

"Що стосується відповіді на емоційний заклик президента України, то мені поки що нічого додати до тих слів, які були сказані Путіним на заключній прес-конференції в Осаці", - наголосив Пєсков.

На уточнювальне запитання УНІАН, чи можливе звільнення моряків з умовою, що вони братимуть участь у судовому процесі, він відповів, що це питання - в компетенції МЗС Росії, і саме там потрібно дізнаватися нюанси.

"Я ще раз закликаю головним чином уважно перечитати ті слова, які сказав президент Росії. Вони досить змістовні", - сказав Пєсков.

Читайте такожВосьми українським морякам в РФ пред'явлення явлено звинувачення в остаточній редакції - адвокат

Як повідомляв УНІАН, 25 травня Трибунал ООН оприлюднив рішення про застосування тимчасових заходів у справі за позовом України до РФ, яким зобов'язав Росію звільнити захоплених у полон в листопаді 2018 року в районі Керченської протоки моряків і судна. Згідно з рішенням, Росія до 25 червня мала поінформувати суд про виконання наказу про звільнення українських моряків і суден.

У МЗС РФ заявили, що Міжнародний трибунал ООН з морського права не має юрисдикції розглядати вимоги України звільнити захоплені військові судна і моряків.

27 червня Зеленський звинуватив МЗС і главу міністерства Павла Клімкіна у діях, які можуть зірвати процес звільнення українських моряків. Він заявив, що не бачив ноту МЗС РФ, в якій йдеться про військовополонених моряків, а також його поінформували про ноту-відповідь МЗС України. Президент був обурений тим, що Клімкін відповів на ноту МЗС РФ, не порадившись з ним. За словами президента, нота МЗС України може поставити під загрозу повернення моряків.

У той же день Клімкін оприлюднив копії дипломатичних нот РФ і України про військовополонених українців. Він назвав ноту МЗС РФ "пасткою" і "російським дипломатичним розводом", оскільки Росія вимагає від України визнати, що моряки могли вчинити злочин; схиляє Україну до визнання правомірності судового процесу над ними за російським законодавством, запрошує "прогнутися перед кримінально-процесуальним кодексом РФ, а заодно і опосередковано визнати окупацію Криму".

29 червня президент РФ Володимир Путін в рамках саміту "Великої двадцятки" в Осаці (Японія) заявив, що звільнення моряків не пов’язувалося з поверненням російської делегації в ПАРЄ, і їх можуть обміняти на громадян РФ. За його словами, для звільнення моряків потрібно дочекатися завершення судового розгляду.