Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова запропонувала відпустити 24 українських військовополонених моряків під її особисте зобов'язання.

Про це вона повідомила на своїй сторінці у Facebook, назвавши очікуваними рішення Лефортовського районному суді Москви щодо продовження запобіжного заходу 24 українським морякам до 24 та 26 жовтня.

Денісова зазначила, що залишаються інші формати звільнення моряків з-під варти, зокрема, таке право має слідчий. «І якщо будуть домовленості та політична воля – це станеться», - наголосила вона.

Омбудсмен зазначила, що у кримінально-процесуальному кодексі РФ передбачена можливість відпустити затриманих під особисте зобов’язання або поручителя. «Я, як уповноважений Верховної Ради України з прав людини, запропонувала своє таке зобов’язання про забезпечення участі наших військовополонених у попередньому досудовому розгляді, якщо таке буде. Хлопці у бойовому настрої, чекають повернення на Батьківщину. І дуже сподіваюся, що це стане можливим», - додала вона.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 17 липня, Лефортовський районний суд Москви на три місяці продовжив термін перебування під вартою всім 24 українським військовополоненим морякам - до 24 та 26 жовтня.

Довідка УНІАН. 25 листопада 2018 року Росія заблокувала проходження в Керченську протоку буксиру «Яни Капу» і катерам «Бердянськ» і «Нікополь», які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя. Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовців, троє з них були поранені. Українців звинуватили в незаконному перетинанні кордону РФ (ч.3 ст.322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років).

25 травня 2019 року Міжнародний трибунал ООН з морського права оприлюднив рішення про застосування тимчасових заходів у справі за позовом України до РФ, яким суд зобов'язав Росію звільнити захоплених моряків і кораблі. Згідно з рішенням, Росія до 25 червня повинна була поінформувати суд про виконання наказу про звільнення українських моряків і суден.

Росія відмовилася виконати наказ Трибуналу ООН. У МЗС РФ заявили, що Міжнародний трибунал ООН з морського права не має юрисдикції розглядати вимоги України про звільнення захоплених військових кораблів і моряків.

9 липня російське слідство висунуло звинувачення в остаточній редакції всім 24-м військовополоненим українським морякам.