В партії "Слуга народу" наголошують на необхідності зняття депутатської недоторканності / фото УНІАН

В партії "Слуга народу" наголошують на необхідності зняття депутатської недоторканності, боротьби з "кнопкодавством" та запрацювання "сенсорної кнопки" у новообраній Верховній Раді.

Як передає кореспондент УНІАН, про це заявили представники політсили під час виступу в штабі партії в рамках панелі "Реформа Верховної Ради".

Відповідаючи на запитання щодо того, як вирішувати проблему "кнопкодавства", голова "Слуги народу" Дмитро Разумков наголосив, що після приходу партії до парламенту планує зробити так, аби запрацювала "сенсорна кнопка".

Відео дня

"Ми впевнені, що за це можна вводити кримінальну відповідальність. Тому що є чітка норма закону, де написано, що це повинно бути персональне голосування. Кримінальна відповідальність може бути як в рамках штрафних санкцій, так і реальні строки", - сказав він.

Своєю чергою, кандидат у депутати від "Слуги народу" Павло Фролов зазначив: "Ми пропонуємо, щоб за "кнопкодавство" було позбавлення мандату. Але для цього потрібно вносити зміни до Конституції, тому це можливо лише з лютого 2020 року".

Читайте такожРазумков допускає, що обійме посаду спікера в майбутній Раді

"Але як тільки ми прийдемо в Раду, одним із перших рішень буде рішення про впровадження "сенсорної кнопки". І другим рішенням - впровадження кримінальної відповідальності за "кнопкодавство". Це нам дозволить, є можливість, якщо є вирок суду, то автоматично депутат втрачає мандат", - сказав Фролов і додав, що "ці питання вже напрацьовано".

Крім того, Разумков наголосив, що одним із ключових рішень, які необхідно буде ухвалити в новому парламенті, це зняття депутатської недоторканості.

"Інше питання - це відкликання народного депутата або дострокове припинення його повноважень", - підкреслив голова партії "Слуга народу".

Як повідомляв УНІАН, 21 червня президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради як невідкладний проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення особистого голосування народними депутатами України.

Документом пропонується передбачити кримінальну відповідальність за неособисте голосування у вигляді штрафу від 3 до 5 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а також громадські роботи за депутатські прогули.