Борис Джонсон / фото REUTERS

Борис Джонсон став переможцем виборів лідера Консервативній партії Британії, на яких визначалося, хто буде новим прем'єром Британії.

Терезу Мей, чия політична кар’єра дійшла до безславного кінця через нездатність вивести країну з ЄС, на Даунінг-стріт змінює колишній міністр її уряду Борис Джонсон, пише Європейська правда.

Полум'яний прихильник Brexit із розкуйовдженою зачіскою є чи не найбільш упізнаваним британським політиком у світі. Через ексцентричну поведінку, висловлювання за межею політкоректності і своєрідну харизму його часто порівнюють із Дональдом Трампом.

Відео дня

Вся його показна простота – ретельно продуманий прийом. Адже Александер Борис де Пфеффел Джонсон є типовим представником британської еліти.

Читайте такожЗеленський і Гройсман привітали Джонсона з обранням прем'єром Великобританії

Родич королівської сім’ї Британії, онук президента Європейської комісії з прав людини – все це про нового главу уряду Її Величності.

За своє ставлення до Росії Борис Джонсон часто отримував цілковито протилежні характеристики – від русофоба до русофіла.

У 2015 році він, будучи мером Лондона, у колонці в The Telegraph закликав співпрацювати з Путіним і Асадом у Сирії, але водночас застерігав, що попри подібну до хатнього ельфа Доббі з "Гаррі Поттера" зовнішність, російський президент є "безжалісним і маніпулятивним тираном".

А вже через рік експрем’єр Швеції Карл Більдт начепив Джонсону, на той час одному з лідерів кампанії за Brexit, ярлик апологета Путіна. Причиною стали звинувачення на адресу ЄС у тому, що нібито саме Брюссель спровокував російське вторгнення в Україну.

"Якщо вам потрібен приклад зовнішньої політики ЄС, яка робиться на колінах, і претензій на ведення оборонної політики, які спровокували реальні проблеми, то подивіться, що сталося в Україні", – заявляв Джонсон.

І хоча його слова були продиктовані радше негативним ставленням до Брюсселя, а не надмірною симпатією до Путіна, вони викликали справжню бурю як у Британії, так і за кордоном.

Ексглава МЗС Польщі запропонував Джонсону визначитись і обрати, чи він із Заходом, чи з Путіним, а колишній міністр закордонних справ Британії, лейборист Джек Строу заявив, що підбір Джонсоном аргументації ставить його в один ряд з правопопулістами Найджелом Фараджем, Марін Ле Пен та Гертом Вілдерсом.

У перші ж дні після призначення на посаду глави МЗС Джонсон зателефонував російському колезі Сергію Лаврову з пропозицією налагодження діалогу і цим викликав гнів депутатів і активістів.

Втім, більше Джонсон не робив навіть умовно проросійських кроків – отруєння у Солсбері надовго "заморозило" відносини двох країн.

Натомість у відносинах з Україною доробок Бориса Джонсона набагато більший.

Цікавий момент: чи не перший контакт Джонсона з українським політиком відбувся, коли він ще перебував на посаді мера Лондона – у грудні 2014 року британську столицю відвідав київський мер Віталій Кличко.

Останній був настільки натхненний прикладом британських колег, що вирішив, як і Джонсон, їздити на роботу на велосипеді. 

Скористатися запрошенням Кличка відвідати українську столицю Борису Джонсону вдалося майже через два роки – невдовзі після призначення на пост глави МЗС він прибув до України з дводенним візитом.

Борис Джонсон у Києві / фото kievcity.gov.ua

На тлі виходу з ЄС для Британії була важлива демонстрація незмінного характеру залученості у європейські справи.

"Brexit чи ні, ми лишаємося вагомим гравцем. Я задоволений відвідати Україну невдовзі після призначення главою МЗС, це є чіткою демонстрацією потужних відносин між двома країнами", – заявляв Джонсон у Києві.

Читайте також"Він буде чудовим": Трамп привітав Джонсона із обранням на посаду прем'єр-міністра

За два роки на посаді він відвідував Україну двічі – вдруге приїздив разом з польським колегою Вітольдом Ващиковським у березні 2017-го. І під час цих візитів він був позитивно вражений нашою державою, розповідають дипломати. А отже, є підстави сподіватися, що і після його переїзду у прем'єра це ставлення збережеться.

У 2017 році Джонсон разом з польським колегою Вітольдом Ващиковським відвідав Україну / фото УНІАН

"Британія залишається відданою захисту суверенітету України. Ми непохитні у ствердженні того, що анексія Криму була незаконною, і закликаємо РФ повернути півострів", – стверджував тоді Джонсон.

Міністр закордонних справ Павло Клімкін неодноразово називав Бориса Джонсона "другом України".

Зрозуміло, що першочерговим його завданням на посту прем’єра є забезпечення виходу Британії з ЄС. А від того, наскільки успішною і швидкою буде реалізація Brexit, залежатиме і те, як скоро Лондон візьметься за врегулювання відносин з третіми країнами, в тому числі з Україною.

Адже не секрет, що Brexit стоїть на заваді в таких важливих для Києва питаннях, як підписання договору про "відкрите небо" з ЄС і візова лібералізація з Британією.

Разом із тим уряд Терези Мей включив Україну до переліку пріоритетних країн, з якими в першу чергу вестимуть переговори про новий режим вільної торгівлі.

Лишається сподіватися, що прихильність Джонсона до реалізації Brexit до 31 жовтня і його обізнаність щодо української тематики нададуть поштовху прогресу у врегулюванні проблемних питань.

Борис Джонсон і Павло Клімкін / фото REUTERS