25 червня в СБУ заявили, що затримали російський танкер NEYMA / dpsu.gov.ua

Генеральне консульство Росії в Одесі направило ноту Міністерству закордонних справ України з проханням прояснити ситуацію навколо арешту російського танкера NEYMA.

Про це повідомляє ТАСС з посиланням на посольстві РФ в Україні.

«Офіційних документів з танкера (від української сторони) ми не отримали. Генеральне консульство РФ в Одесі направило до МЗС України ноту з проханням прояснити ситуацію», - йдеться в повідомленні.

Відео дня

У прес-службі російського дипломатичного представництва додали, що відповіді поки не отримали.

Читайте такожВласники танкера Neyma заявили, що не знали про причетність судна до захоплення моряків

Як повідомляв УНІАН, раніше сьогодні, 30 липня, головний військовий прокурор України Анатолій Матіос завив, що Приморський районний суд Одеси наклав арешт на російський танкер NEYMA, затриманий 25 липня в порту Ізмаїла.

Зокрема, він підкреслив, що українським судом перевірена правомірність дій військових прокурорів і слідчих СБУ, а також дотримання ними вимог закону при проведенні 25 липня 2019 року обшуку вже всім відомого російського танкера NEYMA, який блокував українські військові кораблі в Керченській протоці.

«За результатами розгляду відповідного клопотання судом накладено арешт на зазначене судно разом з вилученими під час обшуку документами. Ми це зробили. Крапка!», - додав Матіос.

25 червня в СБУ заявили, що спільно з Військовою прокуратурою затримали російський танкер NEYMA, який блокував українські військові кораблі в Керченській протоці в кінці листопада минулого року.

24 липня, за інформацією українських прикордонників, в порт Ізмаїл під прапором РФ зайшов танкер NIKA SPIRIT, який за номером ІМО-8895528, за даними міжнародної інформаційної системи EQUASIS, ідентифікований як танкер NEYMA. Слідство встановило, що танкеру NEYMA, з метою приховування причетності до незаконних дій та актом агресії, які відбувалися 25 листопада 2018 року, російськими власниками змінено назву на NIKA SPIRIT.

Згодом представник посольства Російської Федерації в Україні Денис Голенко у коментарі УНІАН повідомив, що екіпаж затриманого танкера NEYMA повертається в Росію, хоча саме судно залишається в Ізмаїлі на ремонт.

В СБУ заявили, що підстав для затримання екіпажу танкера не було. У спецслужбі відзначили, що екіпаж танкера не порушував норми Морського права і закони України.