За словами Могильова, в момент захоплення парламенту Криму не можна було встановити приналежність людей зі зброєю / фото: LIGA.net

Державне бюро розслідувань викликало для надання свідчень екс-голову Ради міністрів Автономної Республіки Крим Анатолія Могильова.

Про це Могильов повідомив на своїй сторінці у Facebook.

"У понеділок запросили в ГБР дати свідчення за моєю заявою у справі анексії Криму. Відкрито кримінальне провадження. Багато разів повторював, що злочин - це не тільки дія, а й бездіяльність. І в цьому випадку йдеться про бездіяльність перших осіб держави в період анексії території України", - написав він.

Відео дня

Як повідомляв УНІАН, 24 січня 2018 року Колегія суддів Оболонського райсуду Києва провела допит Могильова у справі за обвинуваченням екс-президента України Віктора Януковича в державній зраді.

Читайте такожУ Крим під час Майдану приїжджала делегація Путіна – Могильов

На суді Могильов зазначив, що після того, як йому вночі повідомили про захоплення будівлі парламенту невідомими, він поїхав на місце, однак невідомі у військовій формі не захотіли вступати з ним в контакт і щось пояснювати. Також він додав, що відео з камер спостереження, на якому було записано момент захоплення, він відправив до Києва тодішньому голові Служби безпеки України Валентину Наливайченку, але відповіді від нього не отримав.

Могильов наголосив, що йому, як голові Ради міністрів АР Крим, ніхто не доповідав про те, що територією Криму переміщаються російські війська.

Крім того, він наголосив, що в момент захоплення будівлі парламенту Криму не можна було встановити належність людей зі зброєю до збройних сил тієї чи іншої країни, проте він вважає, що це були проросійськи налаштовані люди.

Прокурори зазначили, що цінність показань Могильова саме як свідка обвинувачення полягає в тому, що він підтвердив доказ - відео захоплення кримського парламенту і Ради міністрів невідомими, і це потрібно для визнання цього доказу належним.

24 січня 2019 року Оболонський райсуд Києва заочно визнав Януковича винним у державній зраді і пособництві у веденні агресивної війни, засудивши його до 13 років позбавлення волі.

Разом з тим суд не визнав доведеною провину екс-президента в посяганні на територіальну цілісність України.

Янукович не брав участі в судовому процесі. Після втечі з України в лютому 2014 року він проживає в Росії.

Прокурори просили суд засудити Януковича до 15 років позбавлення волі. Від оскарження вироку прокуратура відмовилася.

Захисники екс-президента назвали рішення суду необґрунтованим та прийнятим під тиском. На вирок Януковичу адвокати подали кілька апеляційних скарг.