Ілюстрація / REUTERS

Директор Державного бюро розслідувань Роман Труба заявляє, що використання сенсорної кнопки поставило б під сумнів легітимність усіх ухвалених законів, адже її функціонування не передбачено діючим законом "Про Регламент Верховної Ради України".

Читайте такожСтефанчук допустив, що на першому засіданні Ради депутати голосуватимуть руками

Про це Труба написав у Telegram, коментуючи огляд слідчими ДБР спільно з оперативним підрозділом СБУ 23 та 27 серпня центру управління системою "Рада".

Відео дня

Як пояснив директор ДБР, була отримана інформація, що "керівництво Апарату Верховної Ради України збирається терміново вводити сенсорну кнопку як обов’язковий елемент під час голосування народних депутатів України. Чи гарна ця ініціатива? Звичайно, гарна. Чому ж тоді ДБР прийшло до центру управління "Ради"? Тому що використання сенсорної кнопки поставило би під сумнів легітимність усіх ухвалених законів народними депутатами, адже наразі її функціонування не передбачено діючим законом "Про Регламент Верховної Ради України".

На цьому, зауважив Труба, наголошує і Головне юридичне управління ВР у своєму висновку.

За його словами, "що планували та вже зробили окремі керівники Апарату ВР, чи порушили вони правила експлуатації використання сенсорно-обчислювальної системи, ДБР і встановлює".

Як наголосив Труба, "ми приходили не з обшуками, а з оглядом, на який отримали дозвіл першого заступника керівника Апарату ВР".

Як повідомляв УНІАН, голова ВР VIII скликання Андрій Парубій заявив, що блокування представниками СБУ і ДБР роботи комп’ютерного центру є грубим втручанням в роботу парламенту.