УНІАН

Перший заступник голови фракції «Слуга народу» Олександр Корнієнко висловив сподівання, що 3 вересня Верховна Рада остаточно ухвалить президентський проект закону про внесення змін до статті 80 Конституції України (щодо недоторканності народних депутатів, № 7203).

Як передає кореспондент УНІАН, про це він повідомив перед зустріччю президента України Володимира Зеленського з керівництвом Верховної Ради України, Кабінету міністрів України та правоохоронних органів у Києві.

Читайте такожЗеленський збирає керівництво Ради, Кабміну і силовиків: з'явилися подробиці зустрічі

Відео дня

Відповідаючи на питання, чи буде завтра остаточно проголосовані зміни до Конституції в частині зняття депутатської недоторканності, він сказав: «Сподіваюся, що так».

«Як нам було б і непросто, психологічно, але ми взяли проект Петра Порошенка, який вносив Петро Порошенко, на який є висновок Конституційного суду. Тодішня фракція БПП клялася на крові, на чому завгодно, що вона буде за нього голосувати», - додав він.

Як повідомляв УНІАН, 19 жовтня 2017 року Верховна Рада VIII скликання направила до Конституційного суду для отримання висновків два законопроекти про внесення змін до Конституції в частині скасування депутатської недоторканності.

20 вересня 2018 року Верховна Рада ухвалила постанову про подальшу роботу над президентським законопроектом про внесення змін до Конституції щодо недоторканності народних депутатів (№ 7203/П1). Відповідно до проекту, ряд парламентських комітетів мали опрацювати пропозиції та поправки до відповідного законопроекту.

Того ж дня депутати не підтримали проект постанови № 6773/П1 стосовно подальшої роботи над законопроектом в частині скасування депутатської недоторканності № 6773, який ініціювали понад 150 депутатів.

Законопроектом № 7203 передбачалося вилучити з чинної редакції Основного Закону норму про те, що "народні депутати не можуть без згоди Верховної Ради України бути притягнені до кримінальної відповідальності, затримані чи заарештовані".

При цьому залишалась би норма про те, що народні депутати не несуть юридичної відповідальності за результати голосування або висловлювання у парламенті та його органах, за винятком відповідальності за образу чи наклеп.

Законопроектом передбачалося, що закон набере чинності з 1 січня 2020 року.

Вночі 30 серпня Верховна Рада IX скликання попередньо схвалила проект закону про внесення змін до статті 80 Конституції щодо недоторканності народних депутатів (№ 7203).

2 вересня Комітет Верховної Ради з питань правової політики рекомендував парламенту ухвалити як закон попередньо схвалений президентський проект закону про внесення змін до статті 80 Конституції України (щодо недоторканності народних депутатів, № 7203).