Москалькова вважає, що варто укласти міждержавну угоду щодо утримуваних осіб / УНІАН

Уповноважений з прав людини в Російській Федерації Тетяна Москалькова запропонувала укласти угоду між Україною і РФ про припинення кримінального переслідування осіб на паритетних засадах.

Про це сказано в коментарі російського омбудсмена з приводу обміну утримуваними особами між Україною і Росією, оприлюдненому на її сайті.

Читайте такожДезертири, шпигуни, бойовики та терористка: Матіос розповів про 13 осіб, переданих Росії в рамках обміну

Відео дня

Москалькова зазначила, що в місцях примусового тримання в Україні залишається ще чимало громадян Росії, «які потребують допомоги, захисту їхніх прав і бажають повернутися на Батьківщину, тому важливо продовжувати роботу (щодо їх звільнення)».

«Звісно ж доцільно у перспективі вийти на укладення міждержавної угоди про врегулювання правового становища осіб, які мають громадянство Росії й України, і бажають повернутися додому, яке в тому числі могло б правовими засобами вирішити питання про припинення щодо них кримінального переслідування на паритетних засадах», - підкреслила російський омбудсмен.

Також вона вважає, що важливо провести широку роз'яснювальну роботу про гарантії прав громадян, які беруть участь у процесах повернення з метою недопущення їх подальшого притягнення до кримінальної відповідальності в разі бажання переміститися з України до Росії або навпаки, а також не допустити можливих спекуляцій, пов'язаних зі зверненням у міждержавні судові органи і міжнародні організації під надуманими приводами.

Як повідомляв УНІАН, 7 вересня в рамках обміну утримуваними особами з РФ в Україну повернулися 24 українських військовополонених моряки і 11 політв'язнів: Роман Сущенко, Олег Сенцов, Олександр Кольченко, Володимир Балух, Станіслав Клих, Микола Карпюк, Олексій Сизонович, Павло Гриб, Едем Бекіров, Євген Панов, Артур Панов.

У той же час до РФ повернули 35 осіб, про обмін яких просили росіяни. Всі вони були засуджені в Україні за різні злочини або є фігурантами кримінальних проваджень.

Після прибуття звільнених українців Зеленський заявив, що перший етап дій з припинення війни на Донбасі реалізований.