Ілюстрація / REUTERS

Сьогодні Велика палата Європейського суду з прав людини у Страсбурзі проведе слухання у справі «Україна проти Росії (Крим)».

Про це повідомив заступник міністра юстиції України - уповноважений у справах ЄСПЛ Іван Ліщина на своїй сторінці у Facebook.

Читайте такожУ Конгресі США хочуть направити Україні військову допомогу, навіть якщо Трамп заблокує її

Відео дня

Слухання мають розпочатися о 9.15 ранку (о 10.15 за київським часом).

Головним доповідачем від України є Ліщина, а для виступу сторін відведено 30 хвилин.

Заступник міністра юстиції нагадав, що початкову заяву України № 20958/14 було подано 13 березня 2014 року. Вона стосується порушення РФ в Криму після встановлення ефективного контролю над півостровом 27 лютого 2014 року ст.2 (Право на життя), ст.З (Заборона катування), ст.5 (Право на свободу та особисту недоторканість), ст. 6 (Право на справедливий суд), ст.8 (Право на повагу до приватного і сімейного життя), ст.9 (Свобода думки, совісті і релігії), ст.10 (Свобода вираження поглядів), ст.11 (Свобода зібрань та об'єднання) Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, ст.14 (Заборона дискримінації) Конвенції, ст.18 (Межі застосування обмежень прав) та ст.1 (Захист права власності), ст.2 (Право на освіту) та ст.3 (Право на вільні вибори) Першого протоколу до Конвенції, ст. 2 (Свобода пересування) Четвертого протоколу до Конвенції, ст.1 (Загальна заборона дискримінації) Дванадцятого протоколу до Конвенції.

За словами Ліщини, на засіданні розглядатимуться заперечення РФ щодо прийнятності заяви.

Своєю чергою, завдання українського уряду, наголосив він, довести, що ці заперечення необґрунтовані і що справа є прийнятною для розгляду по суті.

Як повідомляв УНІАН, на початку лютого секретаріат уповноваженого у справах ЄСПЛ отримав від суду повідомлення щодо переносу дати усних слухань у справі «Україна проти Росії (Крим)», які були призначені на 27 лютого.

На даний час в ЄСПЛ знаходяться п’ять міждержавних справ «Україна-Росія», пов’язаних з агресію РФ: 1) «Україна проти Росії» щодо порушень прав людини на території АР Крим унаслідок анексії РФ; 2) «Україна проти Росії» щодо порушень прав людини на окремих територіях Донецької та Луганської областей; 3) «Україна проти Росії» стосовно фактів викрадення на території Донецької та Луганської областей дітей-сиріт та дітей-інвалідів представниками терористичних угруповань «ДНР» та «ЛНР» та їхнього незаконного або фактичного переміщення на територію Росії; 4) «Україна проти Росії» щодо порушення Росією прав українських політичних в’язнів; 5) «Україна проти Росії» щодо захоплених українських моряків.