Комітет Ради рекомендував скасувати так звані "поправки Лозового" / фото УНІАН

Комітет Верховної Ради з правоохоронної діяльності за результатом сьогоднішнього засідання рекомендував Верховній Раді ухвалити в другому читанні президентський законопроект №1009 щодо змін в кримінально-процесуальному кодексі.

Про це повідомляє прес-служба "Центру протидії корупції".

"Зокрема, пропонується надати дозвіл Національному антикорупційному бюро України і Державному бюро розслідувань самостійно проводити "прослушку". Досі це здійснюється через Службу безпеки України", - йдеться в повідомленні.

Відео дня

Крім того, цей проект закону скасовує так звані "поправки Лозового" – обмеження терміну досудового розслідування до оголошення підозри. Запропоновані зміни також передбачають дозвіл слідчим і прокурорам призначати експертизи, а стороні захисту (адвокатам) – самостійно залучати експертів. Скасовується також державна монополія на експертизи у кримінальних справах.

Читайте такожРада скасувала норму, яка ускладнювала обшуки в будинках депутатів та огляд їхніх речей

Правоохоронний комітет ради погодив ці зміни до другого читання.

Водночас експерти ЦПК звертають увагу, що президентський законопроект передбачав норму, яка дозволяла не відпускати корупціонерів під заставу.

"Зараз при корупційних злочинах суд зобов’язаний визначити розмір застави, коли обирає взяття під варту. В такому разі корупціонери виходять із СІЗО, сплачуючи заставу. Існує низка випадків, коли після її сплати вони навіть залишали країну. Саме тому в проекті була пропозиція надати суду право суду не обирати заставу як запобіжний захід – у випадку підозри в тяжкому або особливо тяжкому корупційному злочині. Однак профільний комітет не схвалив цю норму", - зазначили у ЦПК.

Законопроект також скасовує обмеження слідчих дій щодо народних депутатів, але не одразу після набрання чинності, як пропонував президент, а лише із 1 січня 2020 року – до цього часу правоохоронцям все ще не можна буде прослуховувати та обшукувати народних обранців.

Назву "поправки Лозового" у ЗМІ отримали зміни, внесені до Кримінального процесуального кодексу України у 2017 році.