Пристайко заявив, що вибори на Донбасі можливі лише за законами України / фото УНІАН

Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко допускає можливість пошуку компромісу для запровадження міжнародного контролю на неконтрольованій Україною ділянці кордону з РФ на момент проведення виборів в окремих районах Донецької і Луганської областей.

Про це Пристайко сказав в інтерв'ю інтернет-виданню "Європейська правда".

На запитання, чи можуть бути вибори в окремих районах Донбасу чесними, якщо там перебувають російські війська або якщо ця територія повністю перебуває під керівництвом так званих "Л/ДНР", він відповів: "Вибори проводитимуть на основі українського закону про вибори. Ми не можемо собі уявити, яким чином їх проводити у цьому випадку. Український закон не передбачає ніяких "ЛНР" і "ДНР", ніяких іноземних збройних формувань. Це – вичерпна відповідь"

Відео дня

Пристайко допустив, що міжнародний контроль кордону може стати певним компромісом.

Читайте такожПосол розповів про особисту бесіду зі Штайнмаєром на тлі розмов про його "формулу"

"Міжнародний контроль також не передбачений нашим законом, але це може бути певним компромісом, якого ми досягнемо в ході розмови. Хто будуть ці міжнародні представники? Скільки їх? На яких ділянках? Скільки людей забезпечують безпеку? Це все – дуже складні питання, які доведеться вирішувати", - наголосив Пристайко.

Також міністр нагадав уже озвучену позицію, що в останній редакції так званої "формули Штайнмаєра" немає "жодних ідей про кордон, про наявність чи відсутність збройних формувань".

"Зараз, у вересні 2019 року, радники "нормандської четвірки" погодили не "формулу Штайнмаєра", а погодили інше чітке формулювання. В ньому також йдеться, що закон про особливий статус застосовується on temporary basis, тобто на тимчасових умовах, з моменту проведення виборів, а на постійній основі він починає діяти після визнання БДІПЛ ОБСЄ того, що вибори відповідають високим стандартам", - заявив Пристайко.

При цьому видання наводить останню редакцію цієї формули, яка звучить так: "Закон набирає сили о 20.00 за місцевим часом у день голосування на дочасних місцевих виборах в окремих районах Донецької та Луганської областей, які призначені та проведені відповідно до Конституції України та спеціальним законом України, що регулює проведення місцевих виборів у згаданих районах". Крім того, "він діятиме на тимчасовій основі до дня публікації остаточних висновків місією БДІПЛ ОБСЄ по спостереженню за виборами, на основі усталеної практики БДІПЛ ОБСЄ, про відповідність у цілому дочасних місцевих виборів стандартам ОБСЄ та міжнародним стандартам демократичних виборів, а також українському законодавству, і в якому міститься відповідь на питання, погоджене у "нормандському форматі", схвалене у Тристоронній контактній групі та направлене Україною у її запрошенні та діючим головою ОБСЄ директору БДІПЛ".

"Цей закон продовжує діяти на постійній основі у разі, якщо в остаточному звіті БДІПЛ ОБСЄ відповідно до усталеної практики дійде висновку про те, що дочасні місцеві вибори в окремих районах Донецької та Луганської областей були проведені в цілому відповідно до стандартів ОБСЄ та українського законодавства, відповідаючи на питання, погоджене у "нормандському форматі", схвалене у Тристоронній контактній групі та направлене Україною у її запрошенні та діючим головою ОБСЄ директору БДІПЛ", - йдеться у "формулі Штайнмаєра".

При цьому Пристайко зауважив, що 18 вересня в Мінську Тристороння контактна група з урегулювання ситуації на Донбасі "не виконала вказівку "нормандської четвірки" про письмове узгодження тексту цієї формули".

"Вони справді мали це зробити, але виникло технічне непорозуміння в самій Тристоронній контактній групі. А ще, дійсно, представник України висловив певні зауваження, які, я думаю, будуть опрацьовані пізніше", - заявив Пристайко.

"Можливо, до цього тексту, який обговорюється на Тристоронній контактній групі, буде щось додано або забрано, бо саме для цього їм і передали цей текст, щоб вони з ним працювали. У що він перетвориться – чи він залишиться без змін, чи щось буде додано – це має вирішити Тристороння контактна група", - наголосив міністр.

Як повідомляв УНІАН, прес-секретар представника України у ТКГ, екс-президента Леоніда Кучми Дарка Оліфер за підсумками переговорів у Мінську 18 вересня заявила, що реалізація "формули Штайнмаєра" можлива після повного припинення вогню, виведення окупаційних військ і техніки, забезпечення умов для роботи Центральної виборчої комісії і повернення контролю над окупованою частиною українського кордону на Донбасі.