Дональд Трамп / REUTERS

Президент США Дональд Трамп заявив, що його розмова з президентом України Володимиром Зеленським була законною, а також звинуватив "ЗМІ з фейковими новинами і Демократів" у змові та брехні.

Читайте такожWashington Post: Імпічмент Трампа майже неминучий

«Чудова телефонна розмова з новим президентом України, вона не могла бути кращою і пристойнішою, але ЗМІ з фейковими новинами і Демократи, працюючи як команда, обманом змусили її виглядати погано. Це не була погано, Це було дуже законно і дуже гарно. Продовження полювання на відьом!», – написав президент США у своєму Twitter.

Відео дня

Як повідомляв УНІАН, скандал між Білим домом і Конгресом розгорівся після того, як в ЗМІ з'явилися повідомлення про те, що представник розвідки США в рамках програми захисту викривачів порушень надав записку генеральному інспектору, в якій говорилося, що Трамп «пообіцяв» щось лідеру іноземної держави, керуючись власними політичними інтересами.

У ЗМІ припускали, що під час розмови із Зеленським Трамп міг неодноразово наполягати на розслідуванні в Україні дій Хантера Байдена - сина впливового політика від Демократичної партії США, колишнього віце-президента США Джо Байдена.

21 вересня конгресмени США звернулися в адміністрацію Трампа з вимогою надати стенограму його розмови з Зеленським. 24 вересня Білий дім оприлюднив стенограму телефонної розмови Трампа і Зеленського. Згідно з документом, Трамп просив Зеленського вивчити справу стосовно Хантера Байдена.

Спікер Палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі 24 вересня оголосила, що Конгрес починає офіційне ініціювання процедури імпічменту Трампа.

26 вересня на сайті Постійного окремого комітету Палати представників США з питань розвідки оприлюднили текст скарги співробітника розвідки США про телефонну розмову президента США Трампа та президента України Зеленського, який відбувся 25 липня.

Довідка УНІАН. В Україні розслідується справа про відмивання коштів на суму понад 33 млн доларів при купівлі групи компаній Херсонської «нафтоперевалки», до якої були залучені компанії Wirelogic Technology AS, Digitex Organisation LLP, а також компанії екс-міністра екології, бізнесмена Миколи Злочевського Burisma Holdings Limited, членом ради директорів якої був Хантер Байден, син екс-віце-президента США Джо Байдена.

14 травня тодішній генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що Київ готовий передати правоохоронним органам США матеріали про розрахунки компанії Burisma. За його словами, у розпорядженні слідства є роздруківка всіх розрахунків, за якими кошти отримали, в тому числі, і громадяни США з гучними прізвищами.

При цьому Луценко підкреслив, що іноземці, які були залучені до управління компанією Burisma, не порушували українське законодавство.