ДБР розслідує дії Порошенка та інших посадовців / фото УНІАН

Директор Державного бюро розслідувань Роман Труба заявив, що співробітники відомства вилучили секретну документацію в рамках розслідування кримінального провадження про можливе вчинення екс-президентом Петром Порошенком та іншими високопосадовцями державної зради.

Про це він повідомив в інтерв’ю ТСН.ua, відповідаючи на запитання, чи вилучили співробітники ДБР з Офісу президента секретні документи про перехід українських кораблів через Керченську протоку.

Читайте такожЧерез "позу" Порошенка Україна опинилася у глухому куті - експерт

Відео дня

«Це чутливе провадження для мене як керівника і для слідчих. Ми розслідуємо рішення керівників держави, які в подальшому мали вплив на політичні процеси, які відбулися як в межах нашої країни, також і за межами. Найважливіше у цьому провадженні, щоб слідчі діяли професійно», - зазначив Труба.

За його словами, ДБР проводить велику кількість обшуків та вилучає багато документів, які становлять державну таємницю.

«Ці документи вилучаються не лише в одному органі. Зараз у цьому провадженні призначена експертиза, і за результатами цієї експертизи ми зможемо дати відповіді на багато запитань, які цікавлять суспільство», - зауважив директор ДБР.

Відповідаючи на уточнювальне запитання, чи ДБР вже має документи щодо проходження кораблів, Труба відповів: «У нас проведені вже всі вилучення, і зараз на підставі цих документів проводиться експертиза, яка вивчає ці документи, аналізує і дасть відповіді на всі запитання».

Як повідомляв УНІАН, 21 травня на сайті ДБР з’явилась інформація про те, що за заявою екс-заступника глави Адміністрації президента часів Віктора Януковича Андрія Портнова слідчі бюро внесли до ЄРДР відомості щодо можливого вчинення службовими особами, які обіймають особливо відповідальне становище в органах державної влади, кримінальних правопорушень, передбачених статтями 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади), 111 (державна зрада) та 426-1 (перевищення військовою службовою особою влади чи службових повноважень) Кримінального кодексу.

Кримінальне провадження відкрито за фактом можливої державної зради і дій, спрямованих на захоплення державної влади, з боку екс-президента України Порошенка та інших службових осіб у листопаді 2018 року. У ДБР деталізували, що йдеться про події 25 листопада 2018 року, пов’язані з переходом корабельною групою ВМС України з Чорного до Азовського морів у районі Керченської протоки.

13 вересня Порошенко заявив, що передав ДБР письмові покази у справі щодо подій в районі Керченської протоки.

Також у цій справі допитали звільнених із російського полону українських моряків.

27 вересня Порошенко не з’явився до ДБР на допит у справі щодо подій в районі Керченської протоки. Його викликали у статусі свідка.