Народні депутати залишатимуться недоторканними без змін до КПК / фото УНІАН

Народні депутати залишатимуться недоторканними, якщо парламент не внесе відповідні зміни до Кримінального процесуального кодексу.

Як передає кореспондент УНІАН, про це журналістам заявила член правління Центру протидії корупції Олена Щерба, коментуючи заяву голови Комітету Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності Дениса Монастирського про те, що з нового року депутати притягуватимуться до кримінальної відповідальності на загальних підставах, якщо у КПК не буде передбачено спеціальну процедуру.

Вона заявила, що без скасування двох статей КПК, які регламентують порядок вручення підозри, дозволу на арешт та обрання запобіжного заходу, а також проведення обшуків та негласних слідчий дій щодо народних депутатів, норму закону про скасування депутатської недоторканності, який набуде чинності з 1 січня 2020 року, неможливо буде реалізувати, оскільки слідчі та прокурори, а також суди у своїй роботі керуються саме Кримінальним процесуальним кодексом.

Відео дня

«Попри скасування недоторканності в Конституції, у Кримінальному процесуальному кодексі лишаються особливі гарантії недоторканності для народних депутатів. І кожного разу, коли поставатиме питання щодо притягнення до відповідальності народного депутата, будуть посилатися на КПК, де написано, що потрібна згода Верховної Ради. І, якщо її не буде, то депутата притягнути до відповідальності буде практично неможливо», - сказала Щерба.

Читайте такожЗняти недоторканність з президента і суддів хочуть більшість українців – опитування

Вона нагадала, що, згідно з чинними нормами КПК, правоохоронці не мають права обшукувати або прослуховувати народних депутатів без дозволу Верховної Ради.

«Хоча цієї норми в Конституції немає. Тобто, це введення в оману виборців як президентом, так і депутатами», - підсумувала Щерба.

Як повідомляв УНІАН, Верховна Рада 3 вересня ухвалила закон «Про внесення змін до статті 80 Конституції України щодо недоторканності народних депутатів України» (№ 27-ІХ).

Згідно із законом, стаття 80 Конституції викладається у новій редакції, яка не містить положень про те, що народним депутатам гарантується депутатська недоторканність, і вони не можуть без згоди Верховної Ради бути притягнуті до кримінальної відповідальності, затримані чи заарештовані.

Водночас, згідно з новою редакцією статті 80 Основного Закону, народні депутати не несуть юридичної відповідальності за результати голосування або за висловлювання у парламенті та його органах, за винятком відповідальності за образу чи наклеп, йдеться у повідомленні.

Закон набуде чинності з 1 січня 2020 року.

Сьогодні, 1 жовтня, Комітет Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності рекомендував парламенту ухвалити окремий закон щодо процедури притягнення народних депутатів до кримінальної відповідальності.