Ілюстрація / REUTERS

У Росії вважають, що перспектива саміту у нормандському форматі проясниться після підтвердження СММ ОБСЄ розведення сил в Петровському і Золотому.

Там бачать "деякі зрушення" у процесі врегулювання ситуації на Донбасі, про це сказав представник Росії при ОБСЄ Олександр Лукашевич, пише прес-служба російського МЗС. 

Він заявив, що тепер "м’яч" на боці Києва, оскільки Україна "має здійснити імплементацію" формули Штайнмаєра в законодавство.

Відео дня

Читайте також"Розігрують поганих хлопців з Донбасу": Тука оцінив реакцію ватажків "ЛДНР" на "формулу Штайнмаєра"

"Разом з тим важливо розуміти, що узгодженням її (формули – УНІАН) тексту у контактній групі (ТГК – УНІАН) не вичерпуються всі необхідні поправки, пов'язані з наданням Донбасу особливого статусу на постійній основі", – стверджує він.

Він додав, що перспектива проведення саміту нормандської четвірки "стане зрозумілою після підтвердження СММ розведення сил і засобів в Петровському і Золотому".

"Виконання цих доручень (розведення та підписання формули Штайнмаєра – УНІАН) якраз і відкриває шлях для нового саміту "нормандської четвірки". В іншому випадку зустріч заради зустрічі навряд чи буде затребувана", – сказав Лукашевич.

Російський дипломат також заявив, що "в нинішніх умовах не може бути ніякого "плану Б".

Як повідомляв УНІАН, глава МЗС України Вадим Пристайко зазначив, що представники ОБСЄ можуть не визнати вибори на окупованих територіях Донбасу. За його словами, на цей випадок Київ має "план Б", що спрямований на досягнення миру в регіоні.

Нагадаємо, 1 жовтня на зустрічі Тристоронньої контактної групи в Мінську сторони домовились про початок розведення військ у селі Петрівське Донецької області та в місті Золотому Луганської області. Це розведення – одна з умов Росії для зустрічі в нормандському форматі лідерів України, Німеччини і Франції. Попередньо, розведення сил в Петрівському і Золотому має статися 7 жовтня.

Зазначимо, точної дати саміту у нормандському форматі немає. Попередньо він мав відбутись у вересні, але тоді усе зірвала російська сторона.