Питання дати переговорів у "нормандському форматі" Яременко назвав дуже делікатним / eurointegration.com.ua

Голова Комітету Верховної Ради з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Богдан Яременко заявляє, що передумовою, яку висуває Україна для проведення зустрічі лідерів країн "нормандського формату" (Україна, Німеччина, Франція та РФ), є більший прогрес з боку Росії у виконанні безпекових умов на Донбасі.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав журналістам в кулуарах парламенту.

Читайте такожПарламент може розпочати роботу над новим законом про Донбас після саміту "нормандської четвірки" - Яременко

Відео дня

"Вчора були лише перші натяки на можливі дати (зустрічі "нормандської четвірки" - УНІАН), але це досить делікатне питання в переговорах. Ми розуміємо, що мова йде про взаємні передумови, які висувають сторони, у тому числі схвалення якоїсь формули ("формули Штайнмаєра" - УНІАН), і запровадження закону про особливий статус Донбасу було передумовою російської сторони до визначення дати. Очевидно, що якщо російська сторона заговорила про якісь дати, то вона вважає, що Україна виконала передумови, але з нашого боку ми хочемо більшого або достатнього прогресу у виконанні безпекових умов", - зауважив Яременко.

За його словами, він не поспішав би з визначенням дати проведення наступного саміту.

"Я б не поспішав. Ми хочемо мирних переговорів, ми не відмовляємося в жодному випадку від них, але про дати говорити рано, це занадто складне питання", - наголосив Яременко.

Читайте такожУ Росії "формулу Штайнмаєра" вважають компромісним варіантом

Як повідомляв УНІАН, 1 жовтня президент Володимир Зеленський заявив, що українська сторона на переговорах Тристоронньої контактної групи в Мінську відповіла на лист спеціального представника ОБСЄ Мартіна Сайдіка, що погоджує так звану "формулу Штайнмаєра".

"Ми відповіли на лист пана Сайдіка, що ми погоджуємо текст "формули Штайнмаєра", - сказав президент і додав, що ця формула має бути імплементована в новий закон про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей. Чинний закон про особливий порядок самоврядування Донбасу діє до 31 грудня 2019 року.

За словами Зеленського, новий закон Верховна Рада розроблятиме в тісній співпраці та при публічному обговоренні із суспільством і в ньому не буде перейдено жодної "червоної лінії".

"Саме тому немає і не буде ніколи ніякої капітуляції. Ніякої", - підкреслив Зеленський, наголосивши, що місцеві вибори не відбудуться, якщо на Донбасі залишаться війська.

Також Зеленський заявив, що питання виведення російських військових з окупованих районів Донбасу має обговорюватися у "нормандському форматі".