Володимир Зеленський / REUTERS

Президент України Володимир Зеленський запевняє, що під час телефонних розмов з президентом США Дональдом Трампом не обговорював питання надання військової допомоги та розслідування справи Burisma.

Про це Зеленський сказав під час прес-марафону, коментуючи розмову з Трампом 25 липня.

Читайте такожЗеленський відповів, чи готовий на прямі перемовини з Путіним

Відео дня

"Дзвінок жодним чином не міг вплинути на відносини між Україною та США. У нас було кілька дзвінків", - зазначив він.

Зеленський наголосив, що його головним завданням під час телефонної розмови було добитися призначення зустрічі з президентом США, зокрема, в Україні, а вже під час зустрічі – запевнити Білий дім, що подолає корупцію.

Президент підкреслив, що питання зміни іміджу України як корумпованої держави є для нього особистим, тому він виділив на це певний час під час зустрічі з Трампом, що відбулась у вересні.

"Наші дзвінки жодними чином не пов’язані зі зброєю (з виділенням США Україні коштів на фінансування безпекової сфери - УНІАН), з Burisma (компанія Burisma Holdings Limited - УНІАН)", - наголосив він.

Президент також зазначив, що про блокування військової допомоги Україні дізнався вже після телефонної розмови з Трампом.

"Вони заблокували цю програму ще в липні, ще до нашої розмови. Я навіть не знав... Ми коли говорили з Трампом, цього питання не було зовсім... І після нашої зустрічі (з віце-президентом США Майком Пенсом - УНІАН) Америка розблокувала та ще додала 140 млн допомоги", - зазначив президент.

За словами Зеленського, він хоче мати потужну підтримку з боку США, що й було метою зустрічі.

Як повідомляв УНІАН, у ЗМІ припускали, що під час розмови із Зеленським, яка відбулася 25 липня, Трамп міг неодноразово наполягати на розслідуванні в Україні дій Хантера Байдена - сина впливового політика від Демократичної партії, колишнього віце-президента США Джо Байдена.

Влітку американське видання Politico писало, що президент США доручив своїй команді з питань нацбезпеки переглянути програму з фінансування підтримки безпекової сфери України. Через перегляд програми призупинилася можливість використання передбачених у бюджеті США 250 млн доларів на безпекову допомогу Україні. Восени це питання було врегульовано.

Довідка УНІАН. В Україні розслідується справа про відмивання коштів на суму понад 33 млн доларів при купівлі групи компаній херсонської "нафтоперевалки", до якої було залучено компанії Wirelogic Technology AS, Digitex Organisation LLP, а також компанію екс-міністра екології, бізнесмена Миколи Злочевського Burisma Holdings Limited. У 2014 році членом ради директорів Burisma став син екс-віце-президента США Хантер Байден.