Стали відомі нові подробиці звільнення екс-посла США в Києві Марі Йованович / фото УНІАН

Колишній посол США в Україні Марі Йованович була звільнена зі своєї посади після того, як наполягала на тому, що прохання адвоката Трампа Руді Джуліані до українських чиновників про розслідування стосовно сина Байдена мають бути передані через офіційні канали.

Читайте такожУ США арештували двох бізнесменів, пов'язаних зі скандалом навколо України

Про це повідомляє Associated Press, посилаючись на колишнього дипломата, який говорив з Йованович.

Відео дня

Співрозмовник журналістів розповів, що Йованович відмовилася робити «всі ці "оффлайн", особисті, неформальні речі», про які її просили, і дала зрозуміти, що в уряду США є формальні протоколи для запитів щодо розслідувань до урядів інших країн.

Зазначається, що Держдеп США традиційно покладається на двосторонні договори про правову допомогу, за яким американські та іноземні правоохоронці погоджують обмін доказами та інформацією у кримінальних розслідуваннях.

Марі Йованович очолювала посольство США в Києві в 2016-2019 роках. У травні цього року вона завершила роботу в Україні. Раніше повідомлялося, що вона погодилася дати свідчення Конгресу США в рамках процедури імпічменту президента США Дональда Трампа.

Президент Сполучених Штатів Америки Дональд Трамп і президент України Володимир Зеленський у телефонній розмові в липні критикували Йованович.

«Колишній посол Сполучених Штатів, жінка, була гидкою людиною, і люди, з якими вона мала справу в Україні, були гидкими людьми, тому я просто хочу повідомити вам про це», – заявив Трамп.

У відповідь на це Зеленський сказав, що Йованович «захоплювалася попереднім президентом, і вона була на його боці»: «Чудово, що ви були першим, хто сказав мені, що вона поганий посол, тому що я згоден з вами на 100%... Вона не дуже добре сприйняла мене як нового президента».

Нагадаємо, між Білим домом і Конгресом розгорівся скандал після появи в ЗМІ повідомлень, що представник розвідки США в рамках програми захисту викривачів порушень надав записку генеральному інспектору, де говорилося, що Трамп «пообіцяв» щось лідеру іноземної держави, керуючись власними політичними інтересами.

У ЗМІ припускали, що під час розмови із Зеленським Трамп міг неодноразово наполягати на розслідуванні в Україні дій впливового політика від Демократичної партії, колишнього віце-президента США Джо Байдена.

Спікер Палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі 24 вересня оголосила, що Конгрес починає офіційне ініціювання процедури імпічменту Трампа. 25 вересня Білий дім оприлюднив стенограму телефонної розмови Трампа і Зеленського, що відбувся 25 липня. У стенограмі говорилося, що Трамп просив Зеленського вивчити справу проти сина Байдена - Хантера Байдена.

30 вересня Зеленський заявив, що Україна не проводить розслідувань «по команді» з інших країн.