За даними міністерства, від 2014 року шкіл із російською мовою викладання в Україні стало втричі менше / фото УНІАН

В Україні від початку 2020-го навчального року всі середні школи, включаючи приватні заклади, повинні перейти на українську мову викладання.

Про це у відповідь на запит theБабеля повідомили у прес-службі МОН.

Читайте такожПерехід російськомовних шкіл на українську: освітній омбудсмен роз’яснив ситуацію

Відео дня

За даними міністерства, від 2014 року шкіл із російською мовою викладання в Україні стало втричі менше. Зокрема, у 2014-2015 роки їх було 621, а в 2018-2019-х залишилося 194 (з них приватних - 43). Найбільше таких шкіл залишається в Харківській (66), Запорізькій (35), Одеській (34) та Дніпропетровській областях (31), у Києві працюють чотири російськомовні школи.

Як зазначається, перехід розпочнеться у вересні 2020 року та має завершитися до 2023-го. На цей момент школи мають бути забезпечені підручниками українською мовою з усіх предметів, картами й таблицями для класів. Нині в обласних резервних фондах є більшість необхідних підручників для 5-11 класів, найбільше бракує книжок для 6-х та частково 7-х класів. Цього року до шкіл із російською мовою викладання вже привезли нові підручники українською мовою з інформатики (5 та 6 класи), з історії (6 клас) та з усіх предметів для 11-х класів.

Окрім цього, протягом останніх років вже надрукували майже 84 тисячі українсько-російських і російсько-українських термінологічних словників. Загалом на переведення шкіл з бюджету виділили приблизно 300 мільйонів гривень. У 2020 році МОН розраховує отримати на друк підручників понад 406 881,5 тис. гривень.

Своєю чергою викладачі зможуть пройти курс навчання української, а для вчителів природничо-математичних дисциплін обіцяють підготувати методично-тлумачний словник.

Водночас у МОН зауважили, що у разі ухвалення Верховною Радою законопроєкту "Про повну загальну середню освіту", який дозволяє викладання будь-якою іншою мовою у приватних школах, діти зможуть навчатися не українською мовою. В іншому випадку залишити рідну мову викладення можуть лише дітям в окремих класах дошкільної та початкової освіти, якщо вони є представниками корінного народу чи національної меншини. Від пʼятого класу навчання буде тільки українською мовою, але діти з рідною російською зможуть вивчати її як окрему дисципліну.

Нагадаємо, від 16 липня цього року почав діяти закон, який визначає українську єдиною державною мовою в Україні.

Раніше в інтерв'ю УНІАН міністерка освіти Ганна Новосад  наголосила, що збирається продовжити реформу системи освіти, розпочату попередниками, а в її пріоритетах – дошкільне навчання та профосвіта.