Голова САП Назар Холодницький / фото УНІАН

Керівник фракції "Слуга народу" Давид Арахамія задля розслідування корупційного скандалу в парламентському фінансовому комітеті водив таємничого свідка до СБУ для надання пояснень та свідчень.

Проте свідка треба було вести до НАБУ чи САП. Це з'ясувалося в прямому ефірі програми "Право на владу" на телеканалі "1+1", передає ТСН.

Керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький сказав, що цією справою займаються саме САП і НАБУ. Вони відкрили кримінальне провадження за фактом публікації в ЗМІ, підозрюваних у справі ще немає, триває слідство. А ось народні депутати до них заяви не подавали. Холодницький порадив Арахамії привести свідка саме до них, а не до СБУ.

Відео дня

Також Холодницький повідомив, що троє нардепів уже звернулися до них, аби дати свідчення. Одна з них - Ольга Василевська-Смаглюк, про це вона повідомила публічно в соцмережі.

"За цю добу (після відкриття провадження) до мене на прийом записалися кілька осіб, які висловили бажання дати пояснення у цій справі. Це народні депутати. Троє. Монобільшості. Перша, хто звернулася, - Ольга Василевська-Смаглюк. Я це кажу, бо вона сама вже про це написала (у соцмережі)", - сказав Холодницький.

Хто інші двоє - таємниця слідства, пояснив керівник САП.

Присутні під час ефіру програми нардепи Давид Арахамія та Олександр Дубінський також виявили бажання дати свідчення в САП чи НАБУ.

Холодницький також зазначив, що в НАБУ є професійний сертифікований поліграф, де можна пройти тест, який буде врахований під час слідства, а не влаштовувати так звані медійні шоу з проходження тестування на детекторах брехні.

Читайте також"Слуга народу" Дубінський пройшов перевірку на детекторі брехні (відео)

Як повідомляв УНІАН, 22 жовтня колишній віце-прем'єр Павло Розенко у Facebook написав, що нібито в Офісі президента підозрюють 11 народних депутатів від "Слуги народу" в отриманні 30 тисяч доларів (кожному) за голосування на засіданні Комітету Верховної Ради проти одного з антикорупційних законопроектів. При цьому, за даними екс-посадовця, Офіс вимагає від депутатів пройти опитування на детекторі брехні.

Цю інформацію підтвердив народний депутат від "Слуги народу" Олександр Дубінський, який також написав у Facebook, що Офіс президента "дійсно наполягає на тому, щоб всі депутати партії в фінансовому комітеті Ради пройшли детектор брехні".

"Причина - звернення в ОП декількох депутатів, яким не сподобалося голосування членів комітету, де було ухвалено рішення про знищення монополії на оціночну діяльність і т.зв. "площадок Яценко" + демонополізацію ринку держзакупівель через систему Prozorro, а також зниження цін на участь у торгах + забезпечення прозорої роботи СЕТАМ/АРМА", - написав депутат.

При цьому Дубінський назвав 8 законопроектів, які викликають запитання в цьому контексті.

Президент Володимир Зеленський заявив, що всі члени Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики повинні пройти перевірку на детекторі брехні щодо можливого отримання грошей за голосування в комітеті.

Також 23 жовтня Спеціалізована антикорупційна прокуратура зареєструвала кримінальне провадження (за ч. 4 ст. 368 ККУ) за фактом можливого отримання неправомірної вигоди 11 народними депутатами.

23 жовтня Арахамія пообіцяв запросити на прямий ефір програми "Право на владу" телеканалу "1+1" свідка, який підтвердить, що депутатам від "Слуги народу" пропонували гроші за голосування в парламентському комітеті. Проте згодом Арахамія зазначив, що правоохоронці заборонили свідку брати участь у програмі «Право на владу» через загрозу витоку інформації слідства та небезпеку для самого свідка.