фото УНІАН

Спеціалізована антикорупційна прокуратура з метою перевірки викладеної у ЗМІ інформації зареєструвала кримінальне провадження за фактом можливого отримання неправомірної вигоди 11 народними депутатами.

Як повідомили УНІАН у прес-службі САП, за інформацією ЗМІ, 11 народних депутатів нібито отримали по 30 тис. доларів США неправомірної вигоди за голосування на засіданні парламентського Комітету з фінансів, податкової та митної політики проти законопроекту про ліквідацію корупційних схем під час оцінки об’єктів нерухомості.

Відомості внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками злочину, передбаченого ч. 4 ст. 368 Кримінального кодексу України – прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди в особливо великому розмірі службовою особою, яка займає особливо відповідальне становище. Санкція цієї статті передбачає покарання у виді позбавлення волі на строк від 8 до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, з конфіскацією майна.

Відео дня

Досудове розслідування відповідно до ч. 7 ст. 214 КПК України доручено детективам НАБУ. Процесуальне керівництво здійснюватиме Спеціалізована антикорупційна прокуратура.

Як повідомляв УНІАН, 22 жовтня колишній віце-прем'єр-міністр Павло Розенко написав у Facebook, що нібито в Офісі президента України підозрюють 11 народних депутатів від «Слуги народу» в отриманні 30 тис. доларів (кожному) за голосування на засіданні Комітету Верховної Ради проти одного з антикорупційних законопроектів. При цьому, за даними екс-посадовця, ОПУ вимагає від депутатів пройти опитування на детекторі брехні.

Цю інформацію підтвердив народний депутат від «Слуги народу» Олександр Дубінський, який також написав у Facebook, що ОПУ «дійсно наполягає на тому, щоб всі депутати партії в фінансовому комітеті Ради пройшли детектор брехні».

«Причина - звернення в ОП декількох депутатів, яким не сподобалося голосування членів комітету, де було ухвалено рішення про знищення монополії на оціночну діяльність і т.зв. "площадок Яценка" + демонополізацію ринку держзакупівель через систему Prozorro, а також зниження цін на участь у торгах + забезпечення прозорої роботи СЕТАМ/АРМА», - написав депутат.

При цьому Дубінський зауважив, що у фракції навіть «готові звинуватити колег в отриманні хабарів за голосування». Він стверджує, що як член цього комітету готовий пройти опитування на поліграфі, але вважає, що в такому випадку «детектор брехні повинні пройти і співробітники Офісу президента, і депутати, які є серед авторів найскандальніших законопроектів цього скликання, які викликають в залі підозру в можливій корупції».

У свою чергу заступник голови фракції «Слуга народу» Євгенія Кравчук написала у Facebook, що остаточне рішення щодо використання поліграфа під час опитування деяких членів фракції «Слуга народу», які входять до складу Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики, буде ухвалене після консультацій із психологами та криміналістами.

«Наша позиція чітка. Керівництво фракції зустрінеться із депутатами від нашої партії, які входять до парламентського Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики, щоб кожен з них зміг озвучити свою позицію. Це першочерговий крок», - зауважила Кравчук. Вона наголосила, що, у разі доведення провини когось із народних депутатів від «Слуги народу», «вони обов’язково понесуть відповідальність».

У відповідь народний депутат Олександр Дубинський на своєму каналі в Youtube вночі опублікував відео, в якому повідомив, що не дасть "зам'яти" скандал і планує пройти експертизу на детекторі брехні у прямому ефірі 23 жовтня о 20:00.

"Якщо ви маєте нахабство когось в чомусь звинувачувати, йдіть до кінця", - звернувся Дубинський.