Ілюстрація REUTERS

Українська сторона очікує передачі захоплених Росією у Керченській протоці в листопаді 2018 року кораблів, російська влада готова їх передати, однак цьому заважає технічний стан катерів.

Про це повідомив адвоката звільнених українських військових моряків Микола Полозов в інтерв’ю Крим Реалії.

Читайте такожПроцес чергового обміну утримуваними особами з РФ перебуває на вирішальній стадії – Пристайко (відео)

Відео дня

«Досі Росія не виконала наказ Міжнародного трибуналу в частині повернення кораблів. Але, за моєю інформацією, в цій справі є зрушення, кораблі російська влада готова передати. Єдина проблема – це технічний стан самих кораблів. Тому зараз, за моєю інформацією, їх приводять до такого стану, щоб вони могли бути на плаву і ми очікуємо, що до кінця року їх точно передадуть», – зазначив Полозов.

Як повідомляв УНІАН, 11 жовтня міністр закордонних справ Вадим Пристайко заявив, що між РФ і Україною «є взаємодія» і процес повернення захоплених Росією кораблів вже «на фінальному етапі».

Раніше повідомлялося, що Україна веде переговори щодо повернення військових катерів, які були захоплені ФСБ Росії у Керченській протоці в листопаді 2018 року. Однак поки ці переговори безрезультатні. У Кремлі сказали, що Росія і Україна поки не обговорювали долю «затриманих» біля берегів Криму трьох українських військових кораблів – буксира «Яни Капу» і катерів «Нікополь» та «Бердянськ».

Міжнародний трибунал із морського права на засіданні в Гамбурзі у справі захоплених Росією українських моряків 25 травня зобов'язав Росію негайно звільнити військові кораблі і повернути їх під контроль України. Росія відмовилась виконати наказ Трибуналу ООН.

25 червня повідомлялося, що українські військові катери зникли з акваторії стоянки суден «Генмол» в Керчі, де вони перебували останні місяці.

Довідка УНІАН. 25 листопада 2018 року Росія заблокувала проходження в Керченську протоку буксиру «Яни Капу» і катерам «Бердянськ» і «Нікополь», які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя. Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовців, троє з них були поранені. Українців звинуватили в незаконному перетині кордону РФ (ч.3 ст.322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років).