На думку Разумкова, повернення російської делегації до ПАРЄ - дуже небезпечний прецедент / фото Council of Europe/ Candice Imbert

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков не бачить на сьогодні передумов для повернення української делегації до Парламентської асамблеї Ради Європи.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав в ефірі телеканалу ICTV в неділю ввечері.

«Станом на сьогодні я не бачу передумов для зміни того рішення, яке було», - сказав голова Верховної Ради.

Відео дня

Разумков зазначив, що під час поїздки до Страсбурга він зустрічався з так званою «групою «Балтік +», яка протестує проти повернення російської делегації до ПАРЄ.

Читайте такожУкраїна стурбована підривом ефективності органів Ради Європи - Разумков

За його словами, повернення російської делегації до ПАРЄ, то «є дуже небезпечний прецедент, тому що було повернуто російську делегацію фактично без виконання жодних з умов резолюцій, які були застосовані до неї».

«Тобто, якщо і в подальшому будуть такі прецеденти, то це призведе до серйозного дисбалансу в середині Ради Європи і взагалі в Європейській спільноті», - вважає Разумков.

Він зазначив, що багато хто з міжнародних партнерів погоджується з його аргументами, але «є ті представники різних держав, які все одно пропонують повернутися українській делегації».

Разумков повідомив, що це рішення буде прийматися в стінах парламенту, але «я вважаю, що позиція української делегації була на той час абсолютно коректною та правильною», а тому не бачить підстав для зміни рішення.

Довідка УНІАН. У квітні 2014 року ПАРЄ позбавила російську делегацію права голосу і виключила її представників з усіх керівних органів асамблеї у зв'язку з анексією Криму.

У зв'язку з цим Росія не платила внески до Ради Європи з червня 2017 року. Такі дії Росії чимало членів ПАРЄ і політики назвали шантажем.

25 червня 2019 року ПАРЄ прийняла резолюцію, якою скасувала чинний механізм запровадження санкцій проти делегацій.

26 червня в Асамблеї підтримали резолюцію про затвердження повноважень делегації РФ без запровадження будь-яких санкцій.

На знак протесту проти такого рішення делегації Естонії, Грузії, Латвії, Литви, Польщі, Словаччини та України в ПАРЄ достроково покинули літню сесію.