Холодницький попередив про необхідність внесення змін до КПК / фото УНІАН

Якщо Верховна Рада не внесе зміни до Кримінального процесуального кодексу, то депутатська недоторканність з нового року скасована не буде.

Про це УНІАН заявив керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький, коментуючи неухвалення рішення парламентським комітетом з правоохоронної діяльності рекомендувати парламенту внести зміни до КПК стосовно процедури притягнення народного депутата до кримінальної відповідальності.

Читайте також"Зняття недоторканості розпочалося": у ВР зареєстрували проект про обшуки та затримання нардепів

Відео дня

«Розумієте, якщо б ми керувалися усіма прямими нормами, то можна обґрунтовувати (притягнення народного депутата до кримінальної відповідальності, базуючись на прямій нормі Конституції, яка з нового року не передбачатиме обов’язкового дозволу парламенту для зняття депутатського імунітету — УНІАН). Але є загальні норми права і є спеціальні, якими є Кримінальний процесуальний кодекс. І якщо зміни до КПК не будуть внесені, то ми матимемо невідповідність норм КПК нормам Конституції. Я вже говорив депутатам: скасуйте її по-чесному, не грайте в ігри. Побачимо, чи вони почули. Ні – то ні», – сказав Холодницький.

Разом з тим він підтримує ідею, що підозру депутатам мають вручати за спеціальною процедурою. За його словами, оскільки депутати, як і судді, як і адвокати, є спецсуб’єктами, тому їм мають вручати підозру як мінімум заступники генпрокурора.

«Я вважаю, що це нормальний захист від політичного тиску. Так само як і погодження слідчих дій із заступником генпрокурора, а не з будь-яким слідчим райвідділу», - додав він.

«Якщо Рада не внесе зміни до КПК, то ми знову ходитимемо до регламентного комітету з поданнями на народних депутатів», - підсумував він.

Нагадаємо, сьогодні, 30 жовтня, Комітет Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності не хвалив рішення щодо жодного законопроекту щодо приведення Кримінального процесуального кодексу у відповідність до Конституції, з якої з 1 січня 2020 року зникає норма щодо дозволу парламенту на притягнення народного депутата до кримінальної відповідальності.