Ілюстрація REUTERS

Заступник міністра закордонних справ з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль заявляє, що Україна сім разів зверталася до Російської Федерації з вимогою повернути захоплені у листопаді 2018 року три кораблі «Нікополь», «Бердянськ» та «Яни Капу», але не отримала жодної відповіді.

Про це Зеркаль повідомила у соціальній мережі Facebook.

Читайте такожУкраїна направила Росії ноту через захоплені у районі Керченської протоки військові кораблі

Відео дня

Заступник міністра зауважила, що перший раз українська сторона звернулись до Росії з вимогою повернути Україні захоплені кораблі ще 26 листопада 2018 року - на наступний ранок після незаконного захоплення трьох військових кораблів і 24 українських моряків.

«Потім були неодноразові звернення з цього ж приводу до Росії. Вимога негайно звільнити кораблі є і в нашому позові за Конвенцією ООН з морського права від 1 квітня 2019 року. Загалом таких звернень з вимогою віддати кораблі було принаймні 7. Відповідей на жодне, включаючи і на останнє від 4 жовтня 2019 року, ми не отримали», - наголосила Зеркаль.

При цьому дипломат нагадала про рішення Міжнародного трибуналу з морського права від 25 травня 2019 року, в якому йшлося, що «Росія має негайно передати під контроль України «Нікополь», «Бердянськ» і «Яни Капу».

Вона зазначила, що ключовим аспектом для міжнародного права є корабель. «Саме він і має імунітет, оскільки є вираженням суверенітету держави-прапора», - пояснила Зеркаль.

«Відтак, той факт, що Росія досі не віддала нам незаконно захоплені кораблі є черговим свідченням порушення нею норм і принципів міжнародного права. Росія намагається презентувати, що вона виконала рішення Трибуналу, коли звільнила наших хлопців (про що негайно після звільнення повідомила Міжнародний трибунал з морського права). Проте, це не так! Всі мають бути свідомі того, що рішення Міжнародного трибуналу з морського права не виконано. Росія умисно продовжує порушувати норми і принципи міжнародного права», - наголосила вона.

У цьому зв'язку заступник міністра заявила, що, допоки кораблі не будуть безумовно повернуті під контроль України, тиск на Росію має бути продовжений.

Читайте такожНАТО засуджує агресивні дії Росії у Чорному морі - Столтенберг

Довідка УНІАН. Вранці 25 листопада 2018 року Росія заблокувала проходження в Керченську протоку буксиру "Яни Капу" і катерам "Бердянськ" і "Нікополь", які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя. При виході з Керченської протоки російські кораблі відкрили прицільний вогонь по українських кораблях, які вже поверталися до Одеси, так і не отримавши інформації про можливості проходження через протоку.

Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовці. Троє з них були поранені. Українців звинуватили в незаконному перетинанні кордону РФ (ч. 3 ст. 322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років). Усі полонені були заарештовані так званим "судом" у Криму, після чого їх перевезли до московських СІЗО "Лефортово" і "Матроська тиша". 26 січня поранених українських моряків перевели із "Матроської тиші" до "Лефортово".

7 вересня між Україною і Росією відбувся обмін, в рамках якого в Україну повернулися 35 громадян, в тому числі 24 військовополонених моряки.

На початку жовтня міністр закордонних справ України Вадим Пристайко заявив, що Росія поверне українські військові кораблі, які вона захопила біля Керченської протоки в листопаді 2018 року.