КСУ отримав подання щодо конституційності судової реформи / фото УНИАН

Конституційний суд України отримав подання Верховного суду щодо конституційності ряду положень нового закону про судову реформу.

Читайте такожКСУ визнав конституційним проект закону щодо ініціювання народом законопроектів

Про це УНІАН повідомили у Відділі комунікацій Конституційного суду України та правового моніторингу.

Відео дня

«До Конституційного Суду України надійшло конституційне подання Верховного Суду щодо відповідності Конституції України (конституційності) положень частини першої статті 37, частини першої статті 94, пункту 3 частини третьої статті 135 Закону України від 2 червня 2016 року № 1402-VIII «Про судоустрій і статус суддів» у редакції Закону України від 16 жовтня 2019 року № 193-ІХ «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування», пунктів 4, 5, 6, 7, 9, 10 розділу II «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України від 16 жовтня 2019 року № 193-ІХ «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування», частин другої, третьої, четвертої статті 24, статті 28-1, частини восьмої статті 31, частини першої статті 42, частини третьої статті 47, частини четвертої статті 48 Закону України «Про Вищу раду правосуддя»», - сказано у повідомленні.

Як повідомляв УНІАН, 7 листопада набув чинності президентський закон про внесення змін до закону "Про судоустрій і статус суддів" та деяких законів України щодо діяльності органів суддівського самоврядування, яким передбачається скорочення складу Верховного суду та перезавантаження Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

Серед іншого, законом встановлюється, що до складу Верховного суду входять не більш як 100 суддів (раніше - не більш як 200). Крім того, законом передбачено, що базовий розмір посадового окладу судді Верховного суду становить 55 (раніше - 75) прожиткових мінімумів для працездатних осіб, розмір якого встановлено на 1 січня календарного року.

Верховний суд просив президента ветувати цей закон.

15 листопада пленум Верховного суду вирішив звернутися до Конституційного суду з поданням щодо неконституційності окремих положень законів «Про судоустрій і статус суддів» та закон «Про Вищу раду правосуддя» у редакції закону 193-IX «Про внесення змін до закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування».

У Верховному суді вважають неконституційними положення закону щодо повторної перевірки на компетентність, доброчесність та професійну етику суддів Верховного суду, скорочення кількості суддів Верховного суду, а також зменшення розмірів зарплат суддів та порядок дисциплінарної відповідальності суддів.

Крім цього, неконституційними Верховний суд вважає визначений законом порядок формування Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та порядок звільнення членів ВРП новим органом.