Зеленський зауважив, що Україна паралельно буде проводити ремонт цих кораблів / фото: Зеленський/Telegram

Президент України Володимир Зеленський заявив, що Україна звернеться до Російської Федерації з вимогою повернути обладнання і озброєння, яких не вистачає на трьох військових кораблях, що були захоплені окупантами у листопаді минулого року.

Про це він повідомив журналістам в Очакові після огляду українських кораблів.

«Я дуже радий, що наші військові катери на місці. Як ми і обіцяли, ми повернули наших моряків, і повернули наші катери. Те, що ми побачили, дійсно не вистачає (на кораблях – УНІАН) і обладнання частково, і не вистачає, ми говорили з адміралом - деякі речі я не можу сказати, частини озброєння», - заявив він.

Відео дня

Зеленський проінспектував стан трьох українських суден. У підсумку було вирішено, що Україна звернеться до Росії, щоб повернути те, чого там не вистачає.

Читайте такожУ літака Зеленського відмовив двигун

«Я побачив стан, буде розслідування, ми побачимо всі деталі. Ми обов'язково звернемося до російської сторони, щоб нам повернули все, чого там немає», - підкреслив він.

При цьому Зеленський зауважив, що Україна паралельно буде проводити ремонт цих кораблів.

«Ми говорили з паном Воронченком (командувач Військово-морських сил Збройних сил України, Ігор Воронченко – УНІАН) - десь три місяці і все буде на ходу», - додав він.

Як повідомляв УНІАН, 25 листопада 2018 року Росія заблокувала проходження в Керченську протоку буксира «Яни Капу» і катерам «Бердянськ» і «Нікополь», які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя. При виході з Керченської протоки російські кораблі відкрили прицільний вогонь по українських кораблях, які вже поверталися до Одеси, так і не отримавши інформації про можливості проходження через протоку.

Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовців, троє з яких були поранені, і звинуватили в незаконному перетині кордону РФ.

7 вересня українські моряки повернулися додому в рамках обміну між Україною і Росією утримуваними особами.

17 листопада захоплені українські військові катери «Бердянськ» і «Нікополь», а також буксир «Яни Капу» у супроводі російської берегової охорони вивели з акваторії «Генмолу» в Керчі.

18 листопада у ВМС ЗСУ заявили, що розпочато процес передачі катерів і буксира.

20 листопада в Україну повернулися захоплені Росією у листопаді 2018 року буксир «Яни Капу» і катери «Бердянськ» і «Нікополь». Кораблі прийшли у порт Очаків у супроводі буксирів «Титан», «Гайдамака» та пошуково-рятувального корабля «Сапфір», які ще 16 листопада вийшли з портів Одеси, Чорноморська та Южного.