Володимир Зеленський / фото REUTERS

Конституційний суд України визнав неконституційним законопроект про внесення змін до ст. 106 Конституції (№1014), яким пропонується надати президенту право створювати регуляторні органи і призначати керівників Державного бюро розслідувань та Національного антикорупційного бюро.

Про це кореспондента УНІАН повідомило джерело у Конституційному суді.

“Дійсно, судді ухвалили висновок щодо неконституційності законопроекту №1014”, - сказав співрозмовник агентства.

Відео дня

Читайте такожУ "Слузі народу" спрогнозували, коли ВР може остаточно ухвалити зміни до Конституції

Як повідомляв УНІАН, 3 вересня Верховна Рада направила до Конституційного суду для отримання висновку президентський проект закону про внесення змін до ст. 106 Конституції (щодо закріплення повноважень президента утворювати незалежні регуляторні органи, Національне антикорупційне бюро України, призначати на посади та звільняти з посад директора НАБУ і директора Державного бюро розслідувань) (№ 1014).

Законопроектом стаття 106 Конституції України доповнюється двома новими пунктами, які визначають, що президент, серед іншого, утворює, відповідно до закону, НАБУ, призначає на посади та звільняє з посад у порядку, визначеному законами України, директора НАБУ і директора ДБР.

Законопроектом пропонується встановити, що президент утворює незалежні регуляторні органи, що здійснюють державне регулювання, моніторинг та контроль за діяльністю суб’єктів господарювання в окремих сферах, призначає на посади та звільняє з посад їх членів у порядку, визначеному законами України.

23 жовтня КС розпочав розгляд справи щодо законопроекту про внесення змін до ст. 106 Конституції. Суд має перевірити даний законопроект на відповідність вимогам статей 157 та 158 Основного Закону.