Ілюстрація \ REUTERS

Конституційний суд (КС) оприлюднив висновок у справі за зверненням парламенту про надання висновку щодо відповідності законопроекту про внесення змін до статей 76 та 77 Конституції (щодо зменшення конституційного складу Верховної Ради та закріплення пропорційної виборчої системи) вимогам статей 157 і 158 Основного Закону.

Читайте такожКС визнав конституційним законопроект про зменшення кількості народних депутатів

Як зазначається на сайті КС, відповідний президентський законопроект щодо зменшення кількості народних депутатів та закріплення пропорційної виборчої системи визнано конституційним.

Відео дня

«Визнати таким, що відповідає вимогам статей 157 і 158 Конституції, законопроект про внесення змін до статей 76 та 77 Конституції (щодо зменшення конституційного складу Верховної Ради та закріплення пропорційної виборчої системи) (реєстр. № 1017)», - йдеться у висновку.

Разом з тим у висновку вказується, що Конституція має встановлювати чіткі та однозначні приписи, що народні депутати обираються на основі загального, рівного і прямого виборчого права шляхом таємного голосування.

«Визначення типу виборчої системи, її ознак та особливостей є питанням політичної доцільності та має вирішуватися парламентом відповідно до його конституційних повноважень за умови дотримання конституційних принципів та демократичних стандартів організації й проведення виборів. З огляду на це немає потреби (імперативності) для закріплення типу виборчої системи в Конституції України», - вважають судді Конституційного суду.

Крім того, зазначається, що пропоноване законопроектом положення щодо зменшення конституційного складу Верховної Ради до 300 народних депутатів повинне розглядатись у взаємозв’язку з тими положеннями Основного Закону, які визначають певну (конкретну) кількість народних депутатів. «При внесенні таких змін має бути дотримана відповідна домірність та збережена системність усіх положень Конституції України», - йдеться у висновку.

«У разі ухвалення пропонованого законопроектом пункту 17 розділу XV „Перехідні положення“ Конституції України, виникне суперечність між положеннями зазначеного пункту та положеннями частини першої статті 90 Конституції, якими врегульовано припинення повноважень Верховної Ради. Застосування пункту 17 розділу XV „Перехідні положення“ Конституції України може призвести до розриву в часі між моментом (днем) припинення повноважень парламенту і моментом (днем) набуття їх новообраним парламентом, а отже, до порушення конституційного принципу безперервності функціонування законодавчої влади», - наголосили у КС.

Висновок Конституційного суду є обов’язковим, остаточним і таким, що не може бути оскаржено.

Як повідомляв УНІАН, 3 вересня парламент направив до Конституційного суду для отримання висновку президентський законопроект «Про внесення змін до статей 76 та 77 Конституції України (щодо зменшення конституційного складу Верховної Ради України та закріплення пропорційної виборчої системи)» (№1017).

Законопроектом пропонується у статті 76 Основного Закону передбачити, що конституційний склад Верховної Ради становить 300 народних депутатів (на сьогодні - 450 парламентаріїв), які обираються строком на п'ять років.

До статті 77 вноситься норма про те, що народні депутати обираються за пропорційною виборчою системою.

Верховна Рада просила КС надати висновок щодо відповідності положень законопроекту вимогам статей 157 і 158 Конституції.