Сьогодні проходить обмін утримуваними особами між Києвом і окупаційною адміністрацією ОРДЛО. УНІАН слідкує за подіями онлайн:

Читайте такожУ ніч перед можливим обміном людей бойовики вісім разів порушили режим тиші"

Рішення про обмін було узгоджено учасниками ТКГ 23 грудня, а напередодні обмін 29 грудня підтвердив президент України Володимир Зеленський. Попри це, наявна інформація про обмін до останнього залишашась неповною.

Спецвипуск ТСН:

Журналістам в акредитації на обмін відмовили. Спікер штабу ООС Віталій Саранцев заявив, що матеріали для ЗМІ надасть апарат президента, тому що штаб не є організатором. При цьому Саранцев додав, що на подію не зможуть потрапити і представники штабу.

Обмін розпочався в районі 11:00 на КПВВ "Майорське" в районі Горлівки.

Формула обміну

Точну формулу обміну поки назвати неможливо. Російські ЗМІ повідомляли про обмін за принципом «всіх встановлених на всіх встановлених».

За інформацією ЗМІ, в рамках обміну в Києву віддали 81 людину, до ОРДЛО - 139 осіб.

Напередодні президент Зеленський зазначав, що верифікація всіх людей ще не завершена. Вранці 29 грудня стало відомо, що осіб, які утримуються бойовиками «ЛНР», вранці 29 грудня вивезли з Луганська і повезли до місця обміну полоненими.

Представник "ЛНР" в робочій підгрупі з гуманітарних питань контактної групи Ольга Кобцева зазначила, що "у зв'язку з тим, що частина обмінюваних людей може відмовитися перетинати лінію зіткнення в процесі обміну, точна формула обміну буде відома лише в момент обміну".

Обмін екс-беркутівців

В рамках обміну видадуть "екс-беркутівців", обвинувачених у масових розстрілах людей на Майдані 20 лютого 2014 року. Суд відпустив їх з-під варти.

З вечора 28 грудня Лук'янівське СІЗО, де утримуються обвинувачені, почали блокувати активісти. Між протестувальниками і силовиками сталися сутички. Станом на ранок 29 грудня кілька людей все ще блокують виїзди з ізолятора. 

Проте, беркутівців вивезли і доставили до пункту обміну.

Кого можуть обміняти

До обміну готують також обвинувачених у харківському теракті, який стався майже 5 років тому під час "Патріотичного ходу". Тоді загинули 4 людини.

У Дніпрі тим часом відпустили на свободу кураторів диверсії ФСБ. Це підозрювані у державній зраді - 36-річний Олександр Каратай і 33-річна Дарина Мастикашева. Ймовірно, обох готують на обмін.

У Запоріжжі раніше суд звільнив з-під варти Миколу Бутрименка - фермера, якого звинувачують у загибелі 10 українських спецназівців. Прокуратура вимагала для Бутрименка довічне ув'язнення, але виступила з клопотанням звільнити його, так як Бутрименко включений у списки на обмін, який має відбутися до Нового року.