МЗС України викликало посла Польщі Бартоша Ціхоцького / фото УНІАН

Міністерство закордонних справ України викликало посла Польщі Бартоша Ціхоцького через заяву про діячів Організації українських націоналістів (ОУН) та Української повстанської армії (УПА).

Як ідеться в заяві на сайті МЗС України, посла Республіки Польща в Україні викликали сьогодні, 8 січня.

Під час бесіди та в контексті обговорення факту спільної заяви послів Республіки Польща і Держави Ізраїль від 2 січня увагу польського посла було привернуто до контрпродуктивності публічної дискусії щодо внутрішніх питань української політики.

Відео дня

Також було вказано, що в ході контактів на вищому рівні керівництва України і Польщі домовлено про розбудову діалогу з історичних питань на експертному рівні, що потребуватиме додаткових зусиль, у тому числі дипломатичних, в напрямку забезпечення конструктивної співпраці фахівців у сфері історичної пам‘яті.

Читайте такожПосольство Польщі висловило протест через програму про Бандеру на українському телеканалі

Було домовлено про конкретні кроки у цьому напрямі.

Як повідомляв УНІАН, 2 січня посли Польщі та Ізраїлю в Україні Бартош Ціхоцкі і Джоель Ліон висловили занепокоєння вшануванням в Україні пам’яті діячів ОУН та УПА. Дипломати наголосили, що діяльність членів ОУН-УПА треба назавжди засудити.

«З великим занепокоєнням та сумом ми зауважили, що представники влади різних рівнів України, у тому числі Львівська обласна рада та Київська міська державна адміністрація, й досі відзначають історичні події та їх постаті, які потрібно раз і назавжди засудити», - наголосили посли.

У їхній заяві йшлося, що 24 грудня 2019 року Львівська облрада прийняла постанову, яка спрямована на виділення державних коштів у 2020 році на вшанування пам’яті «нацистського колаборанта» Андрія Мельника, а також «ксенофобського, антисемітського та антипольського письменника» Івана Липи та його сина Юрія Липи, який є творцем «расистської теорії української раси».

Крім того, посли заявили, що 1 січня 2020 року КМДА на своїй будівлі виставила банер із портретом Степана Бандери.