Жозеп Боррель / REUTERS

Віце-президент Європейської комісії, високий представник Європейського Союзу з питань зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель заявляє, що не володіє інфомрацією, що літак компанії "МІжнародні авіалінії України" могла збити іранська ракета.

Про це Боррель сказав на прес-конференції у Брюсселі за підсумками засідання Ради ЄС на рівні міністрів закордонних справ щодо ситуації в Іраку і Лівії.

"Ми говорили про все стосовно ситуації в Ірані. Нічого нового немає, чим я можу поділитися з вами про катастрофу, яка сталася з цим українським літаком. Усі гіпотези є відкритими. Там відбувається розслідування, і ми маємо слідчих, які повинні виконати свою роботу. Я не можу сказати, тому що я не знаю, які були причини", - заявив Боррель.

Відео дня

Водночас високий представник ЄС відзначив, що деякі лідери країн Заходу "просувають імовірність того, що це не був нещасний випадок", проте йому невідомо, що стало причиною катастрофи.

"Це було би доволі безвідповідально з мого боку, розвивати новини з такої чутливої справи без наявності конкретної інформації", - сказав Боррель.

Читайте такожОпубліковано нове відео падіння літака МАУ в Ірані

Як повідомляв УНІАН, 8 січня в Ірані розбився літак МАУ, 167 пасажирів і 9 членів екіпажу загинули.

Літак, що виконував рейс PS752 за маршрутом Тегеран - Київ, вилетів з аеропорту о 6.10 за місцевим часом і зник з радарів через кілька хвилин після вильоту.

На борту Boeing 737 перебували 11 громадян України, в тому числі 9 членів екіпажу, а також 82 громадянина Ірану, 63 громадянина Канади, 10 громадян Швеції, четверо громадян Афганістану, троє громадян Німеччини і троє громадян Великобританії.

9 січня прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо оприлюднив інформацію, яка може свідчити про наявність у канадської сторони доказів, в тому числі даних розвідувальних органів, щодо можливого ураження літака ракетою.

Посадовці США заявили, що Іран збив український літак двома ракетами російського виробництва класу "земля-повітря".

Своєю чергою Іран відкидає звинувачення про збиття українського літака ракетами. В Ірані назвали "великою брехнею" твердження про збиття літака ракетами.

Також іранська сторона заявляє, що посадовці США мають обґрунтувати свої твердження технічними доказами того, що український літак був збитий ракетою.

В Ірані заявили, що на отримання даних з "чорних скриньок" українського літака може знадобитися до двох місяців.