Фото REUTERS

Президент України Володимир Зеленський та президент Ірану Хасан Роухані домовилися про спільну розшифровку двох бортових самописців («чорних скриньок») зі збитого іранськими військовими літака компанії «Міжнародні авіалінії України» та про початок взаємодії щодо виплати Іраном компенсацій.

Читайте також"Ніхто не відкрутиться": Зеленський записав звернення до українців щодо збиття літака МАУ в Ірані (відео)Про це глава держави заявив у відеозверненні до українців після телефонної розмови з президентом Ісламської Республіки Іран Хасаном Роухані.

«Ми також домовилися про початок спільної роботи з розшифровки двох бортових самописців – «чорних скриньок». Ми домовилися про повну юридичну та технічну взаємодію, включно з питанням отримання компенсації», - наголосив Зеленський.

Відео дня

За його словами, Офіс генерального прокурора України відкрив справу за фактом вбивства громадян України.

«Уряд надасть фінансову допомогу родинам загиблих. Держава також всіляко сприятиме отриманню ними компенсацій від перевізника, страхових компаній та Ісламської Республіки Іран», - заявив Зеленський.

Як повідомляв УНІАН, 8 січня біля аеропорту імені Імама Хомейні в Тегерані розбився літак рейсу PS752 компанії «Міжнародні авіалінії України», загинули 167 пасажирів і 9 членів екіпажу. На борту Boeing 737 перебували 11 громадян України (екіпаж і два пасажири).

Сьогодні, 11 січня, президент Ірану Хасан Роухані офіційно визнав, що український лайнер був збитий «внаслідок ненавмисної людської помилки» та пообіцяв притягнути до відповідальності винних у збитті літака.

Київ наполягає на проведенні відкритого розслідування, очікує повернення тіл загиблих до 19 січня і виплат компенсацій.