Ілюстрація REUTERS

Верховна Рада України сьогодні не розглядала питання про відправлення на висновок Конституційного суду президентського проекту закону «Про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади)» № 2598, яким запроваджуються префекти.

Як передає кореспондент УНІАН, даний законопроект був першим у порядку денному на сьогодні.

Проте, коли мав розпочатися його розгляд, то голова ВР Дмитро Разумков заявив, що у сесійній залі немає доповідача по даному питанню. Йдеться про представника президента України в Конституційному суді Федора Веніславського. Згодом він був присутній у сесійній залі, але депутати не повернулися до розгляду цього питання.

Відео дня

Читайте такожУряд буде щомісяця публікувати доходи топ-чиновників на своєму сайті

Даним законопроектом передбачено зміни які передбачають, що виконавчу владу в округах і областях, містах Києві та Севастополі здійснюють префекти та територіальні органи центральних органів виконавчої влади. Склад офісу префекта формує префект.

Відповідно до законопроекту, префект призначається на посаду та звільняється з посади президентом України за поданням Кабінету міністрів України. Строк перебування префекта на посаді в одному окрузі, області, місті Києві та місті Севастополі не може перевищувати трьох років.

Префект є державним службовцем.

Серед повноважень префекта на відповідній території передбачено, що він вносить президенту України подання про зупинення дії ухваленого радою громади, головою громади, окружною, обласною радою акта, що не відповідає Конституції України та створює загрозу порушення державного суверенітету, територіальної цілісності чи загрозу національній безпеці, та про тимчасове зупинення у зв’язку з цим повноважень голови громади, складу ради громади, окружної, обласної ради.

Законопроектом передбачено, що систему адміністративно-територіального устрою України складають адміністративно-територіальні одиниці: громади, округи, області, Автономна Республіка Крим, міста Київ та Севастополь.

Визначається, що територія України поділена на громади, яка є первинною одиницею у системі адміністративно-територіального устрою України. При цьому декілька громад становлять округ.

Відповідно до законопроекту, статус міста Києва як столиці України та міста Севастополь у системі адміністративно-територіального устрою України визначаються законами України.

Читайте такожКомітет Ради не підтримав законопроект Зеленського про децентралізацію

Законопроектом передбачено, що органами місцевого самоврядування громади є рада громади та виконавчі органи ради громади. При цьому зазначається, що окружна, обласна рада є органами місцевого самоврядування, що представляють і реалізують спільні, визначені законом, інтереси громад відповідно округу, області.

Відповідно до законопроекту, у разі ухвалення радою громади, головою громади, окружною, обласною радою акта, що не відповідає Конституції України та створює загрозу порушення державного суверенітету, територіальної цілісності чи загрозу національній безпеці, президент України за поданням префекта зупиняє указом дію відповідного акта з одночасним зверненням до Конституційного суду України, тимчасово зупиняє повноваження голови громади, складу ради громади, окружної, обласної ради та призначає тимчасового державного уповноваженого.

Тимчасовий державний уповноважений спрямовує та організовує діяльність відповідних виконавчих органів ради громади, виконавчого комітету окружної, обласної ради. Правовий статус тимчасового державного уповноваженого визначається законом.

Відповідно до законопроекту, Конституційний суд розглядає такий указ президента України не довше семи календарних днів. У разі визнання Конституційним судом акта голови громади, ради громади, окружної, обласної ради таким, що відповідає Конституції України, акти президента України, видані відповідно до частини третьої цієї статті, втрачають чинність. При цьому ВР за поданням президента України достроково припиняє повноваження голови громади, ради громади, окружної, обласної ради.

Читайте такожПосол ЄС в Україні перерахував ключові реформи для нової української влади

Змінами до «Перехідних положень» передбачено, що після набрання чинності законом України «Про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади)», президент України за поданням Кабінету міністрів України вперше здійснює призначення префектів після створення відповідними окружними, обласними радами виконавчих комітетів, але не пізніше 1 березня 2021 року.

Президент України за поданням Кабінету міністрів України призначає на посади та звільняє з посад голів місцевих державних адміністрацій до призначення відповідних префектів. Також передбачено, місцеві державні адміністрації продовжують здійснювати свої повноваження на відповідній території до створення окружними, обласними радами виконавчих комітетів на підставі закону про місцеве самоврядування, що визначає повноваження виконавчих комітетів окружних, обласних рад, але не пізніше ніж до 1 березня 2021 року.