REUTERS

Сполучені Штати Америки закликають Росію звільнити усіх кримчан, яких вона ув’язнила в помсту за їх мирну незгоду з незаконної окупацією Криму.

Про це йдеться у поширеній ЗМІ заяві державного секретаря США Майка Помпео.

Читайте також"Деокупація та політичне життя без РФ": Кулеба назвав умови справедливого миру в Україні

Відео дня

«Понад 80 осіб з Криму, включно з членами кримськотатарської громади, були ув'язнені Росією - а деякі піддані тортурам - за мирну протидію окупації», - йдеться в заяві.

Наголошується, що продовжуються необґрунтовані рейди в будинках і мечетях кримськотатарської громади.

Також у США зауважили, що російська окупаційна влада півострова стежить і залякує кримських татар, обмежує їхні культурні заходи та піддає криміналізації представницький орган - Меджліс.

Помпео додав, що насильно до служби у Збройних сил РФ було призвано майже 20 тисяч кримчан в порушення міжнародного права. «Окупаційна влада жорстко обмежує свободу віросповідання, переслідує віруючих за фіктивні звинувачення в тероризмі і захопила собор Православної церкви України в Сімферополі», - йдеться у повідомленні.

США закликають Росію звільнити всіх українців, яких вона незаконно ув'язнила в помсту за їх мирну незгоду з незаконною окупацією Криму і покласти край зловживанням Росії фундаментальними свободами в Криму.

Довідка УНІАН. Росія окупувала Крим, увівши на територію півострова військових і організувавши в березні 2014 року псевдореферендум про його самовизначення. Самопроголошена кримська влада заявила, що 96,77% жителів півострова висловилися за приєднання Криму до РФ.

18 березня 2014 року в Кремлі було підписано так званий «договір» про прийняття до складу РФ Криму і Севастополя.

Країни Заходу не визнали анексію Криму і запровадили санкції проти Росії.

Верховна Рада України офіційно оголосила початком тимчасової окупації Криму 20 лютого 2014 року.